Tiramisu klasyczne
Tiramisù
Ten najsłynniejszy na świecie włoski deser to całkiem nowa propozycja w książkach kucharskich. Do tej pory nie zostało rozstrzygnięte gdzie powstał po raz pierwszy, najczęściej wspomina się tu dwa regiony – Wenecję Euganejską oraz Friuli-Wenecję Julijską. Według jednych informacji pierwsze tiramisu powstało w 1970 roku w Treviso. Według innych, pojawiło się w 1959 roku w Tolmezzo. Jeszcze inne wspominają o tym, że podobny deser powstał już w 1930 roku w Gorycji pod nazwą coppa Vetturino (składał się z białej czekolady oraz zabajonych). W 1940 roku zmienił on nazwę na tiramisù. Pierwszy dokument, w którym pojawił się przepis na włoskie tiramisu jakie znamy został wydrukowany w 1981 roku w magazynie Vin Veneto.
Klasyczne tiramisu składa się z zaledwie 6 składników – biszkoptów, sera mascarpone, kawy, kakao, cukru oraz żółtek. W pierwotnym przepisie nie ma ani alkoholu, ani białek, a oryginalne tiramisu jest okrągłe.
Tiramisu
Składniki
- 6 żółtek
- 250 g cukru pudru
- 500 g mascarpone
- 30 biszkoptów Savoiardi
- 2 filiżanki espresso
- kakao
Sposób przygotowania
- Przygotuj kawę i poczekaj aż ostygnie.
- Żółtka ubij z cukrem pudrem na jasną i puszystą pianę.
- Do masy jajecznej dodaj ser mascarpone i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- W ostudzonej kawie zanurzaj biszkopty i układaj w prostokątnej formie, jeden obok drugiego.UWAGA! Biszkopty zanurza się dosłownie na sekundę, ponieważ bardzo szybko wchłaniają kawę i zaczynają się rozpadać.
- Na ułożone biszkopty wyłóż połowę kremu i posyp całość kakao.
- Na kakao ułóż namoczone w kawie biszkopty, pozostały krem i posyp obficie kakao.
- Gotowe tiramisu należy włożyć do lodówki na kilka godzin przed podaniem.
Porady
- Tiramisu powinno stać w lodówce od 6 do 24 godzin przed podaniem.
- Najlepszą kawą do tiramisu jest włoska robusta, ponieważ jest mocniejsza i ma bardziej wyrazisty smak niż arabica.
- Najlepsze biszkopty do tiramisu to Saviardi lub Pavesini. Są one znacznie szersze oraz kruchsze niż ich francuskie odpowiedniki.
- W oryginalnym przepisie na tiramisu nie ma alkoholu, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby dodać do kawy wino marsala, vin santo lub brandy. W większości polskich przepisów znajdziemy likier Amaretto, który może je zastąpić.
- Kakao na wierzchu tiramisu po pewnym czasie zwilgotnieje, dlatego deser można posypać cieńszą warstwą i dodatkowo obsypać całość tuż przed podaniem.
Zostaw komentarz