Tiramisu klasyczne

tiramisu
Tiramisù

Ten najsłynniejszy na świecie włoski deser to całkiem nowa propozycja w książkach kucharskich. Do tej pory nie zostało rozstrzygnięte gdzie powstał po raz pierwszy, najczęściej wspomina się tu dwa regiony – Wenecję Euganejską oraz Friuli-Wenecję Julijską. Według jednych informacji pierwsze tiramisu powstało w 1970 roku w Treviso. Według innych, pojawiło się w 1959 roku w Tolmezzo. Jeszcze inne wspominają o tym, że podobny deser powstał już w 1930 roku w Gorycji pod nazwą coppa Vetturino (składał się z białej czekolady oraz zabajonych). W 1940 roku zmienił on nazwę na tiramisù. Pierwszy dokument, w którym pojawił się przepis na włoskie tiramisu jakie znamy został wydrukowany w 1981 roku w magazynie Vin Veneto.

Klasyczne tiramisu składa się z zaledwie 6 składników – biszkoptów, sera mascarpone, kawy, kakao, cukru oraz żółtek. W pierwotnym przepisie nie ma ani alkoholu, ani białek, a oryginalne tiramisu jest okrągłe.

tiramisu

Tiramisu

Tiramisu najlepiej podawać w towarzystwie czarnej herbaty lub filiżanki espresso.
Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 15 mins
Danie Deser
Kuchnia Włoska
Porcje 6
Kalorie 206 kcal

Składniki
  

  • 6 żółtek
  • 250 g cukru pudru
  • 500 g mascarpone
  • 30 biszkoptów Savoiardi
  • 2 filiżanki espresso
  • kakao

Sposób przygotowania
 

  • Przygotuj kawę i poczekaj aż ostygnie.
  • Żółtka ubij z cukrem pudrem na jasną i puszystą pianę.
  • Do masy jajecznej dodaj ser mascarpone i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • W ostudzonej kawie zanurzaj biszkopty i układaj w prostokątnej formie, jeden obok drugiego.
    UWAGA! Biszkopty zanurza się dosłownie na sekundę, ponieważ bardzo szybko wchłaniają kawę i zaczynają się rozpadać.
  • Na ułożone biszkopty wyłóż połowę kremu i posyp całość kakao.
  • Na kakao ułóż namoczone w kawie biszkopty, pozostały krem i posyp obficie kakao.
  • Gotowe tiramisu należy włożyć do lodówki na kilka godzin przed podaniem.

Porady

  • Tiramisu powinno stać w lodówce od 6 do 24 godzin przed podaniem. 
  • Najlepszą kawą do tiramisu jest włoska robusta, ponieważ jest mocniejsza i ma bardziej wyrazisty smak niż arabica.  
  • Najlepsze biszkopty do tiramisu to Saviardi lub Pavesini. Są one znacznie szersze oraz kruchsze niż ich francuskie odpowiedniki.  
  • W oryginalnym przepisie na tiramisu nie ma alkoholu, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby dodać do kawy wino marsala, vin santo lub brandy. W większości polskich przepisów znajdziemy likier Amaretto, który może je zastąpić.
  • Kakao na wierzchu tiramisu po pewnym czasie zwilgotnieje, dlatego deser można posypać cieńszą warstwą i dodatkowo obsypać całość tuż przed podaniem.

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Pasta anko

豆沙, 红豆蓉, あんこ, 餡子 Pasta anko przywędrowała do Japonii z Chin i na...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!