Sernik z twarogiem z wiaderka

Sernik jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubionych ciast w naszym kraju o czym może świadczyć jego powszechność w cukierniach. Można go przygotować na setki sposobów,...

Kulki kokosowo-migdałowe

Największą zaletą kulek kokosowo-migdałowych jest prostota ich przygotowania. Wystarczy połączyć ze sobą masło, cukier puder, mleko w proszku, podprażone wiórki kokosowe oraz posiekane...

Ciasto matcha z białą czekoladą

Jeśli lubisz matchę, a zwłaszcza matcha latte to poniższe ciasto przypadnie Ci do gustu. Na spodzie znajduje się biszkopt matcha, na nim mus z białej czekolady, a całość dopełnia posypany...

Jabłecznik

To co znajdzie się na naszych stołach zależy głównie od pory roku i dostępności świeżych owoców i warzyw. Dlatego jesienią chętnie sięgamy po jabłka i wykorzystujemy je nie tylko do...

Ciasto porzeczkowe

Jedno z najbardziej typowych letnich ciast – ciasto z porzeczkami. Przepis na nie jest banalnie prosty, a samo ciasto zawsze wychodzi. Wystarczy zmiksować ze sobą cukier, olej, mąkę,...

Sernik kokosowy na zimno

Ciasta i desery inspirowane popularnym batonikiem Bounty są banalnie proste do przygotowania i obłędnie kokosowe. Poniżej znajdziesz przepis na sernik kokosowy bez pieczenia, zdecydowanie mniej...

Domowe lody śmietankowe

Latem najczęściej szukamy sposobu na ochłodzenie. Zdecydowanym liderem są w tym wypadku lody. Jemy je nie tylko na deser, ale również jako chłodną przekąskę w ciągu dnia. Najczęściej...

Tiramisu truskawkowe

Gdy sezon truskawkowy w pełni, grzechem byłoby z niego nie skorzystać. Dlatego poniżej znajdziesz przepis na truskawkowe tiramisu. Do przygotowania tego deseru potrzebujesz biszkoptów Savoiardi,...

Deser z galaretką poziomkową

Latem wybieramy lżejsze desery, a szczególną popularnością cieszą się te z owocami sezonowymi. Poniżej znajdziesz przepis na deser owocowo-jogurtowy z galaretką poziomkową. Jeśli nie masz...

Matchamisu – tiramisu z matchą

抹茶ティラミス Znudziło Ci się klasyczne tiramisu? A może nie lubisz kawy i zamiast niej wolisz zieloną herbatę? Jeśli tak, to matchamisu będzie strzałem w dziesiątkę. Zamiast kakao...

Banoffee

Nazwa tego angielskiego ciasta z bananami powstała z połączenia dwóch słów – banana i toffee. Są to dwa składniki bez których Banoffee nie istnieje. Ciasto to po raz pierwszy...

Norweski deser z jabłek – Tilslørte Bondepiker

Zarówno dania, jak i desery kuchni norweskiej są bardzo proste do przygotowania. Tak samo jest w przypadku norweskiego deseru z jabłek. Tilslørte bondepiker, bo o nim mowa, jest znany nie tylko w...

Ciasto murzynek

Murzynek to jedno z najprostszych ciast, które zawsze wychodzi. Do jego przygotowania wystarczy kilka składników, piekarnik i odrobina czasu. Bazą do stworzenia murzynka jest polewa czekoladowa,...

Chałwowiec bez pieczenia

Chałwa sama w sobie jest słodka i może stanowić idealny deser lub przekąskę. Jeśli lubisz jej smak, ale niekoniecznie lubisz ją jeść samą, możesz ją wykorzystać do przygotowania...

Affogato

Najbardziej klasyczne affogato powstaje z połączenia wyłącznie dwóch składników – lodów (fior di latte) oraz porcji espresso. Fior di latte to najbardziej podstawowy smak włoskich...