Sernik twarogowy z mascarpone

sernik twarogowy z mascarpone

Serniki nie należą do tanich ciast, ale są jednymi z najlepszych ciast w naszym kraju. Nie bez powodu mówi się, że zawsze się znajdzie miejsce na serniczek lub jest na niego drugi żołądek. Poniższy przepis do najtańszych nie należy, ale zdecydowanie warto go wypróbować.

sernik twarogowy z mascarpone

Sernik twarogowy z mascarpone

Przygotowanie 30 mins
Gotowanie 1 hr 30 mins
Danie Ciasto
Porcje 12 porcji

Składniki
  

Sernik
  • 1 kg sera w wiaderku
  • 250 g mascarpone
  • 6 jajek L
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 60 g miękkiego masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wierzch
  • 250 g mascarpone
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • borówki amerykańskie

Sposób przygotowania
 

Sernik
  • Wszystkie składniki na sernik wyjmij z lodówki na minimum 2 godziny przed przygotowywaniem sernika.
  • Do dużej miski wrzuć twaróg z wiaderka, masło, cukier i cukier waniliowy, a następnie zmiksuj do połączenia składników.
  • Do twarogu wbijaj po jednym jajku, cały czas miksując zawartość miski.
  • Dodaj do masy serowej serek mascarpone i miksuj przez minutę.
  • Na koniec dodaj mąkę ziemniaczają i miksuj przez chwilę, aż do połączenia składników.
  • Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piekarnik nagrzej do 170°C, wstaw na sam dół naczynie żaroodporne wypełnione wodą.
  • Piecz sernik przez 30 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz kolejne 50 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki i zostaw sernik w piekarniku na jeszcze 10 minut.
  • Sernik odstaw do ostygnięcia.
Wierzch
  • Śmietankę ubij z cukrem pudrem i mascarpone na sztywny krem.
  • Wyłóż krem na sernik i rozprowadź po całości.
  • Borówki umyj, osusz ręcznikiem papierowym i wyłóż na masę z mascarpone.

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Sos karmelowy

Domowy sos karmelowy to idealny dodatek do ciast, deserów oraz lodów. Można go...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!