Sos karmelowy

sos karmelowy

Domowy sos karmelowy to idealny dodatek do ciast, deserów oraz lodów. Można go przygotować na dwa sposoby – używając metody suchej lub mokrej. Pierwsza z nich jest znacznie szybsza, ale trzeba bardziej uważać aby powstający karmel się nie przypalił. Polega ona na tym, że na patelnię wysypuje się cukier i podgrzewa do momentu w którym cukier się rozpuści i zacznie nabierać bursztynowej barwy. Wtedy do karmelu dodajemy śmietanę oraz masło i energicznie mieszamy. Wolniejsza metoda polega na dodaniu do cukru wody i to właśnie ją opisuję w poniższym przepisie. W analogiczny sposób można przygotować sos toffi, tylko zamiast białego cukru, należy użyć brązowego.

sos karmelowy

Sos karmelowy

Z poniższego przepisu wychodzi około 300 ml sosu karmelowego.
Przygotowanie 2 mins
Gotowanie 35 mins
Danie Dodatki do ciast, Dodatki do deserów
Porcje 15
Kalorie 114 kcal

Składniki
  

  • 200 g cukru
  • 80 g masła 82%
  • 75 ml wody
  • 100 ml śmietany 30%

Sposób przygotowania
 

  • Do garnka o grubym dnie wsyp cukier i wlej wodę.
  • Podgrzewaj na wolnym ogniu aż cukier się rozpuści i stanie się bursztynowy.
    UWAGA! Nie należy mieszać powstającego syropu, aby cukier nie przykleił się do ścianek.
    UWAGA! Trzeba bardzo uważać, aby cukier się nie przypalił. Jeśli będzie czuć zapach palonego cukru i syrop będzie ciemnobrązowy, powstały z niego sos będzie gorzki.
  • Zdejmij garnek z ognia i dodaj masło, a następnie wlewaj cienkim śmietankę i cały czas mieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Powstały sos będzie bardzo rzadki, po ostudzeniu trochę zgęstnieje. Dlatego jeśli zależy Ci na bardzo gęstym sosie, podgrzewaj go jeszcze przez około 1-2 minutę na bardzo małym ogniu.

Porady

  • Gotowy sos możesz przelać do szczelnego słoika i przechowywać w lodówce 2 tygodnie. 
  • Jeśli sos po wyciągnięciu z lodówki jest gęsty, wystarczy go lekko podgrzać aby miał bardziej płynną konsystencję. Można to zrobić np. wkładając słoiczek lub pojemnik z sosem do gorącej wody.
  • Jeśli sos jest zbyt gęsty, możesz do niego dodać więcej śmietanki. 
  • Jeśli chcesz aby sos był bardziej wyrazisty, możesz do niego dodać szczyptę soli. 
  • Sos karmelowy możesz też urozmaicić dodając m.in.:
    • cynamon,
    • wanilię,
    • kakao,
    • większą ilość soli – w ten sposób powstanie sos słony karmel.

Podobne przepisy

Pasta anko

豆沙, 红豆蓉, あんこ, 餡子 Pasta anko przywędrowała do Japonii z Chin i na...

Cool Whip

W Stanach Zjednoczonych bardzo popularnym dodatkiem do ciast i deserów jest Cool Whip....

Polewa z twarożku...

Polewa tego typu najlepiej sprawdzi się w przypadku ciast nieco bardziej wytrawnych i z...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!