Sos karmelowy

Domowy sos karmelowy to idealny dodatek do ciast, deserów oraz lodów. Można go przygotować na dwa sposoby – używając metody suchej lub mokrej. Pierwsza z nich jest znacznie szybsza, ale trzeba bardziej uważać aby powstający karmel się nie przypalił. Polega ona na tym, że na patelnię wysypuje się cukier i podgrzewa do momentu w którym cukier się rozpuści i zacznie nabierać bursztynowej barwy. Wtedy do karmelu dodajemy śmietanę oraz masło i energicznie mieszamy. Wolniejsza metoda polega na dodaniu do cukru wody i to właśnie ją opisuję w poniższym przepisie. W analogiczny sposób można przygotować sos toffi, tylko zamiast białego cukru, należy użyć brązowego.

Sos karmelowy
Z poniższego przepisu wychodzi około 300 ml sosu karmelowego.
Składniki
- 200 g cukru
- 80 g masła 82%
- 75 ml wody
- 100 ml śmietany 30%
Sposób przygotowania
- Do garnka o grubym dnie wsyp cukier i wlej wodę.
- Podgrzewaj na wolnym ogniu aż cukier się rozpuści i stanie się bursztynowy.UWAGA! Nie należy mieszać powstającego syropu, aby cukier nie przykleił się do ścianek. UWAGA! Trzeba bardzo uważać, aby cukier się nie przypalił. Jeśli będzie czuć zapach palonego cukru i syrop będzie ciemnobrązowy, powstały z niego sos będzie gorzki.
- Zdejmij garnek z ognia i dodaj masło, a następnie wlewaj cienkim śmietankę i cały czas mieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Powstały sos będzie bardzo rzadki, po ostudzeniu trochę zgęstnieje. Dlatego jeśli zależy Ci na bardzo gęstym sosie, podgrzewaj go jeszcze przez około 1-2 minutę na bardzo małym ogniu.
Porady
- Gotowy sos możesz przelać do szczelnego słoika i przechowywać w lodówce 2 tygodnie.
- Jeśli sos po wyciągnięciu z lodówki jest gęsty, wystarczy go lekko podgrzać aby miał bardziej płynną konsystencję. Można to zrobić np. wkładając słoiczek lub pojemnik z sosem do gorącej wody.
- Jeśli sos jest zbyt gęsty, możesz do niego dodać więcej śmietanki.
- Jeśli chcesz aby sos był bardziej wyrazisty, możesz do niego dodać szczyptę soli.
- Sos karmelowy możesz też urozmaicić dodając m.in.:
- cynamon,
- wanilię,
- kakao,
- większą ilość soli – w ten sposób powstanie sos słony karmel.
Zostaw komentarz