Scarpaccia

Scarpaccię można przygotować z zaledwie paru składników – mąki, cukinii, soli i oliwy z oliwek. Wszelkie dodatki, które na nią wrzucimy są opcjonalne i zależą od naszych preferencji....

Espresso – włoska klasyka

Nie ma bardziej popularnej kawy niż espresso. Ten włoski klasyk wyśmienicie smakuje sam, ale może też służyć jako baza do tworzenia innych kaw. Aby cieszyć się jej wyjątkowym smakiem nie...

Affogato

Najbardziej klasyczne affogato powstaje z połączenia wyłącznie dwóch składników – lodów (fior di latte) oraz porcji espresso. Fior di latte to najbardziej podstawowy smak włoskich...

Panna cotta

Pierwsza panna cotta (dosłownie „gotowana śmietanka”) najprawdopodobniej powstała na początku XX w. w Langhe, a jej twórcą jest… Węgierka. Sam przepis zaczął się pojawiać w...

Spaghetti carbonara

Oryginalna carbonara powstaje z żółtek, startego sera Pecorino Romano oraz Guanciale, a dodanie do niej śmietany uważane jest wręcz za zbrodnię. Samo przygotowanie sosu nie powinno...

Sos boloński – ragù alla Bolognese

Spaghetti bolognese to przykład potrawy, która tak na dobrą sprawę nie ma nic wspólnego z oryginałem. W Bolonii sosu bolońskiego nigdy nie podaje się ze spaghetti, tylko z tagiatelle –...

Tiramisu klasyczne

Tiramisù Ten najsłynniejszy na świecie włoski deser to całkiem nowa propozycja w książkach kucharskich. Do tej pory nie zostało rozstrzygnięte gdzie powstał po raz pierwszy, najczęściej...