Affogato

Najbardziej klasyczne affogato powstaje z połączenia wyłącznie dwóch składników – lodów (fior di latte) oraz porcji espresso. Fior di latte to najbardziej podstawowy smak włoskich...

Panna cotta

Pierwsza panna cotta (dosłownie „gotowana śmietanka”) najprawdopodobniej powstała na początku XX w. w Langhe, a jej twórcą jest… Węgierka. Sam przepis zaczął się pojawiać w...

Spaghetti carbonara

Oryginalna carbonara powstaje z żółtek, startego sera Pecorino Romano oraz Guanciale, a dodanie do niej śmietany uważane jest wręcz za zbrodnię. Samo przygotowanie sosu nie powinno...

Sos boloński...

Spaghetti bolognese to przykład potrawy, która tak na dobrą sprawę nie ma nic wspólnego z oryginałem. W Bolonii sosu bolońskiego nigdy nie podaje się ze spaghetti, tylko z tagiatelle –...

Tiramisu klasyczne

Tiramisù Ten najsłynniejszy na świecie włoski deser to całkiem nowa propozycja w książkach kucharskich. Do tej pory nie zostało rozstrzygnięte gdzie powstał po raz pierwszy, najczęściej...