Scarpaccia
Scarpaccię można przygotować z zaledwie paru składników – mąki, cukinii, soli i oliwy z oliwek. Wszelkie dodatki, które na nią wrzucimy są opcjonalne i zależą od naszych preferencji....
Scarpaccię można przygotować z zaledwie paru składników – mąki, cukinii, soli i oliwy z oliwek. Wszelkie dodatki, które na nią wrzucimy są opcjonalne i zależą od naszych preferencji....
Nie ma bardziej popularnej kawy niż espresso. Ten włoski klasyk wyśmienicie smakuje sam, ale może też służyć jako baza do tworzenia innych kaw. Aby cieszyć się jej wyjątkowym smakiem nie...
Najbardziej klasyczne affogato powstaje z połączenia wyłącznie dwóch składników – lodów (fior di latte) oraz porcji espresso. Fior di latte to najbardziej podstawowy smak włoskich...
Pierwsza panna cotta (dosłownie „gotowana śmietanka”) najprawdopodobniej powstała na początku XX w. w Langhe, a jej twórcą jest… Węgierka. Sam przepis zaczął się pojawiać w...
Oryginalna carbonara powstaje z żółtek, startego sera Pecorino Romano oraz Guanciale, a dodanie do niej śmietany uważane jest wręcz za zbrodnię. Samo przygotowanie sosu nie powinno...
Spaghetti bolognese to przykład potrawy, która tak na dobrą sprawę nie ma nic wspólnego z oryginałem. W Bolonii sosu bolońskiego nigdy nie podaje się ze spaghetti, tylko z tagiatelle –...
Tiramisù Ten najsłynniejszy na świecie włoski deser to całkiem nowa propozycja w książkach kucharskich. Do tej pory nie zostało rozstrzygnięte gdzie powstał po raz pierwszy, najczęściej...
Włoska kuchnia zalicza się do grona najsłynniejszych kuchnii świata, a z pewnością jest jedną z najbardziej znanych i rozpoznawalnych w Europie. Swoją sławę zawdzięcza głównie makaronom, pizzy, deserom oraz kawie. Jednak warto pamiętać, że kuchnia włoska jest znacznie bardziej zróżnicowana i w zależności od rejonu, w którym będziemy, na talerzu znajdą się całkiem inne potrawy. Przykładowo na południu Włoch je się znacznie więcej makaronów oraz ryb i owoców morza. Z kolei na północy króluje pizza, zapiekanki, polenta oraz ryż. Dzięki tej różnorodności, każdy kto odwiedzi to piękne państwo znajdzie w nim coś dla siebie. Dla wielbicieli serów chyba nie ma lepszego miejsca w Europie. To stąd pochodzi między innymi mozzarella, ricotta, parmezan, gorgonzola, mascarpone oraz burrata. Wielbiciele mięs oraz wędlin też nie będą mieli powodów do narzekania ze względu na wyśmienitą szynkę prosciutto, pancettę, bresaolę, nduję, czy też ventricinę. Jeśli jednak nie wyobrażasz sobie dnia bez dobrego makaronu, to Włochy zawsze będą Twoim numerem 1 na kulinarnej mapie świata. To Włosi opanowali do perfekcji sztukę wytwarzania oraz przyrządzania makaronów. Najsłynniejsze z nich jest spaghetti, ale również lasagna, macaroni, pene, gnocchi i wiele, bardzo wiele innych. Z pewnością najpopularniejsze włoskie dania to oczywiście pizza, risotto, pasty (np. carbonara), carpaccio, lasagne czy zupa minestrone. Do najbardziej typowych włoskich deserów z pewnością można zaliczyć tiramisu, panna cottę, nugat, a także sycylijskie cannoli. Jednak warto też przyjrzeć się wyśmienitym przekąskom lub dodatkom do włoskich potraw, takim jak pesto, crostini, czy grissini. Skorzystaj z zaproponowanych tutaj przepisów i przyrządź tradycyjne dania włoskie we własnym domu.