Affogato

affogato

Najbardziej klasyczne affogato powstaje z połączenia wyłącznie dwóch składników – lodów (fior di latte) oraz porcji espresso. Fior di latte to najbardziej podstawowy smak włoskich lodów, a do ich stworzenia wykorzystuje się wyłącznie tłustą i gęstą śmietankę, lekko posłodzoną. W ich składzie nie ma ani jajek, ani żadnych dodatków smakowych. U nas dobrą alternatywą są lody śmietankowe lub waniliowe, ale można je również zastąpić dowolnym innym smakiem, np. amaretto, orzechowymi, kawowymi, migdałowe czy też tiramisu.

Samo przygotowanie affogato zajmuje dosłownie parę minut. W przypadku tego deseru kluczowe jest dobre schłodzenie zarówno lodów, jak i szklanki lub pucharku, w którym będą podawane. Lody następnie zalewa się świeżo zaparzonym espresso. Gotowy deser je się od razu po przygotowaniu, na początku przy użyciu łyżeczki, a gdy lody się rozpuszczą wypija się go jak typową kawę. Affogato najczęściej podaje się jako przekąskę albo jako deser po obiedzie.

affogato

Affogato

Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 5 mins
Danie Deser
Kuchnia Włoska
Porcje 1 porcja

Składniki
  

  • 1 gałka lodów śmietankowych
  • 30 ml espresso

Sposób przygotowania
 

  • Zaparz kawę.
  • Do pucharka nałóż gałkę lodów i zalej gorącym espresso.
  • Podawaj od razu po przygotowaniu.

Porady

  • Aby spowolnić rozpuszczanie się lodów, włóż pucharek lub szklankę do zamrażalnika, aby się schłodził.
  • Jeśli przygotowujesz affogato dla większej liczby osób, nałóż lody do pucharków, a zalanie kawą zostaw gościom.
  • Lody śmietankowe możesz zastąpić waniliowymi, o smaku amaretto lub likieru orzechowego (np. Frangelico).
  • Affogato możesz przyozdobić posiekanymi orzechami, pokruszonymi herbatnikami lub ziarnami kakaowca.

Podobne przepisy

Matcha

抹茶 Matcha przywędrowała do Japonii dzięki buddyjskim mnichom, ale to właśnie...

Kawa po wietnamsku

Kawa w Wietnamie pojawiła się dopiero w XIX wieku, ale od tego momentu stała się...

Cafe bombon

Café bombón, café goloso, café biberón Cafe bombon pochodzi z Walencji i to z tego...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!