Mango lassi
Poza granicami Indii jednym z najpopularniejszych lassi jest mango lassi, które przygotowuje się z jogurtu (dahi) i świeżego, bardzo dojrzałego mango. Bardzo często dodaje się do niego...
Poza granicami Indii jednym z najpopularniejszych lassi jest mango lassi, które przygotowuje się z jogurtu (dahi) i świeżego, bardzo dojrzałego mango. Bardzo często dodaje się do niego...
Nie tylko położenie geograficzne, ale i historia kuchni hinduskiej miała kolosalny wpływ na dania, które obecnie są w niej serwowane. 300 lat p.n.e. był zakazany ubój krów oraz cieląt, dlatego hindusi jedli wtedy głównie baraninę oraz kozinę. Gdy w VIII wieku n.e. Indie zostały najechane przez muzułmanów, którzy narzucili im halal. Według tego prawa żywieniowego mięso można było kupować tylko od koszernych rzeźników. Z czasem kuchnia indyjska się zmieniała oraz ewoluowała. Obecnie możemy ją podzielić na kuchnię północną oraz południową. Na północy dominują dania mięsne (kurczak, baranina, kozina), głównie podawane w curry, najpopularniejszym daniem z tego regionu są placki ćapatti. Natomiast dania na południu są ostrzejsze i dominuje tu kuchnia wegetariańska, a prym wśród nich wiodą naleśniki dosa. Najbardziej charakterystyczne w kuchni indyjskiej są przyprawy, których używa się tutaj bardzo dużo. Do przyrządzania różnych dań najczęściej wykorzystuje się imbir, papryki chilli, gałkę muszkatołową, kmin rzymski oraz indyjski, kolendrę, kozieradkę i wiele innych. Do najpopularniejszych dań kuchni indyjskiej zalicza się zupę dal, gulab jamun oraz przekąski pakora. Wśród deserów najpopularniejsze są lody kulfi oraz serowe kulki rasgulla.