Mango kulfi – indyjskie lody z mleka
Kulfi to tradycyjne indyjskie lody, które są bardziej kremowe niż te, które my znamy. Do ich stworzenia wykorzystuje się mleko skondensowane, przyprawy (m. in. kardamon i szafran) oraz pokruszone orzechy. W oryginalnym przepisie zamiast mleka skondensowanego używa się zwykłego, które gotuje się do momentu aż zredukuje swoją objętość do 1/3.
Mango kulfi
Składniki
- 2 mango
- 400 g mleka skondensowanego
- 500 ml mleka 3,2%
- 45 g mleka w proszku
- 2 łyżki pistacji
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- ½ łyżeczki kardamonu
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki wody
Sposób przygotowania
- Mango obierz i zblenduj na mus.
- Pistacje i orzechy nerkowca połam lub rozdrobnij w malakserze.
- W garnku zagotuj mleko, zmniejsz płomień i wsyp mleko w proszku. Dokładnie wymieszaj.
- Do garnka wlej mleko skondensowane i wymieszaj, dodaj orzechy.
- Zawartość garnka gotuj przez 20 minut na małym ogniu, cały czas mieszając aby mieszanka się nie przypaliła.
- Dodaj kardamon i dokładnie wymieszaj.
- W miseczce wymieszaj wodę z mąką kukurydzianą.
- Mąkę kukurydzianą wrzuć do garnka z mlekiem i dokładnie wymieszaj. Gotuj całość przez 5 minut, cały czas mieszając.
- Masę mleczną zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
- Gdy masa będzie zimna dodaj mango, wymieszaj i przełóż do pojemników na lody, a następnie umieść je w zamrażarce na całą noc.
Porady
- Kulfi jest zbite i ciężko je się nakłada gałkownicą do lodów, dlatego lepszym rozwiązaniem jest wlanie masy mlecznej do pojemników na lody. Można też je wlać do litrowego pojemnika na lody, wyciągnąć po zamrożeniu i pokroić nożem w plastry.
- Lody można ozdobić pokrojonym w plasterki mango i/lub pokruszonymi orzechami.
Zostaw komentarz