Mango kulfi – indyjskie lody z mleka

mango kulfi

Kulfi to tradycyjne indyjskie lody, które są bardziej kremowe niż te, które my znamy. Do ich stworzenia wykorzystuje się mleko skondensowane, przyprawy (m. in. kardamon i szafran) oraz pokruszone orzechy. W oryginalnym przepisie zamiast mleka skondensowanego używa się zwykłego, które gotuje się do momentu aż zredukuje swoją objętość do 1/3.

mango kulfi

Mango kulfi

Przygotowanie 20 mins
Gotowanie 40 mins
Mrożenie 12 hrs
Danie Deser
Porcje 10 porcji

Składniki
  

  • 2 mango
  • 400 g mleka skondensowanego
  • 500 ml mleka 3,2%
  • 45 g mleka w proszku
  • 2 łyżki pistacji
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania
 

  • Mango obierz i zblenduj na mus.
  • Pistacje i orzechy nerkowca połam lub rozdrobnij w malakserze.
  • W garnku zagotuj mleko, zmniejsz płomień i wsyp mleko w proszku. Dokładnie wymieszaj.
  • Do garnka wlej mleko skondensowane i wymieszaj, dodaj orzechy.
  • Zawartość garnka gotuj przez 20 minut na małym ogniu, cały czas mieszając aby mieszanka się nie przypaliła.
  • Dodaj kardamon i dokładnie wymieszaj.
  • W miseczce wymieszaj wodę z mąką kukurydzianą.
  • Mąkę kukurydzianą wrzuć do garnka z mlekiem i dokładnie wymieszaj. Gotuj całość przez 5 minut, cały czas mieszając.
  • Masę mleczną zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
  • Gdy masa będzie zimna dodaj mango, wymieszaj i przełóż do pojemników na lody, a następnie umieść je w zamrażarce na całą noc.

Porady

  • Kulfi jest zbite i ciężko je się nakłada gałkownicą do lodów, dlatego lepszym rozwiązaniem jest wlanie masy mlecznej do pojemników na lody. Można też je wlać do litrowego pojemnika na lody, wyciągnąć po zamrożeniu i pokroić nożem w plastry.
  • Lody można ozdobić pokrojonym w plasterki mango i/lub pokruszonymi orzechami.

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Tiramisu klasyczne

Tiramisù Ten najsłynniejszy na świecie włoski deser to całkiem nowa propozycja w...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!