Sernik baskijski
Najdroższy, najbrzydszy, najbardziej kremowy i zarazem najsmaczniejszy sernik. Tak w kilku słowach można opisać sernik baskijski. Jego przygotowanie jest banalnie proste, ponieważ wystarczy...
Najdroższy, najbrzydszy, najbardziej kremowy i zarazem najsmaczniejszy sernik. Tak w kilku słowach można opisać sernik baskijski. Jego przygotowanie jest banalnie proste, ponieważ wystarczy...
Przygotowanie ciasta na piernik to tylko chwila roboty, najwięcej czasu zajmuje jego dojrzewanie. Jeśli chcesz zrobić na święta piernik staropolski musisz o tym pomyśleć już w listopadzie,...
Serniki nie należą do tanich ciast, ale są jednymi z najlepszych ciast w naszym kraju. Nie bez powodu mówi się, że zawsze się znajdzie miejsce na serniczek lub jest na niego drugi żołądek....
Masz za dużo śmietanki i nie masz co z niej zrobić? Co powiesz na szybkie ciasto, które zawsze wychodzi? Poniżej znajdziesz przepis na szybką babkę cytrynową, którą możesz urozmaicić...
Murzynki to ciasta, które zawsze wychodzą a do ich przygotowania potrzeba niewiele czasu oraz składników. Zazwyczaj są nieco suche, dlatego można je urozmaicić przekładając powidłami...
Do przygotowania tradycyjnej tureckiej baklawy potrzebujesz ciasta filo, pistacji (lub innych orzechów) oraz syropu cukrowego. Na szczęście obecnie nie musimy robić ciasta samodzielnie, tylko...
Na przełomie sierpnia i września na rynkach i w sklepach pojawiają się śliwki. Jest to idealny moment na przygotowanie dań z dodatkiem śliwek oraz przepysznych ciast.
Jeśli masz w domu przejrzałe i prawie czarne banany, nie wyrzucaj ich. Możesz z nich zrobić chlebek bananowy, który jest banalnie prosty i zawsze wychodzi!
Jeśli często robisz domowe soki marchewkowe, możesz wykorzystać pozostałą marchewkę do zrobienia ciasta. Przygotowanie go jest banalnie proste, a samo ciasto marchewkowe zawsze wychodzi.
Dodawanie różnych warzyw do ciast to nic nowego i odkrywczego. Dzięki cukinii ciasto jest bardzo wilgotne i ma nieco inną strukturę niż klasyczny murzynek.
Niekwestionowana królowa wśród bez – beza Pavlova. Pochodzi z Nowej Zelandii, a swoją nazwę zawdzięcza balerinie. Składa się z bezy, podanej z ubitą bitą śmietaną i dodatkiem...
Do tego przepisu podchodziłam trzy razy. Za pierwszym ciasto wyszło idealne, za drugim już tak dobrze nie było, a trzecie podejście widać na powyższym zdjęciu. Niby ciasto nie ma zakalca, ale...
W lecie warto korzystać ze świeżych owoców, które można wykorzystać do przyrządzenia pysznych ciast lub deserów. Poniżej znajdziesz przepis na ciasto ucierane z truskawkami, które z...
Kto nie lubi ciast czekoladowych, a zwłaszcza wilgotnych, puszystych i rozpływających się w ustach? Poniżej znajdziesz przepis na bardzo wilgotne ciasto czekoladowe, które oprócz dużej...
Brownie, masa z orzechów włoskich i beza, każdy z tych elementów brzmi dobrze, więc ciasto łączące wszystkie trzy elementy to nic innego niż niebo w gębie. Niestety jest to dość...
Często podawane do kawy lub jako deser po obiedzie. Ciasta, bo o nich mowa, są naszymi małymi przyjemnościami. Dzięki ogromnej różnorodności każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie. Mamy do dyspozycji szarlotki, serniki, torty, tarty, ciasta czekoladowe lub owocowe. Ciasta z kremem lub bez przekładania, bakaliowe keksy lub nie do końca wypieczone brownie. Każde z nich można przygotować w wersji wegańskiej, jak i dietetycznej. Można je też dowolnie urozmaicić i np. masę budyniową można zastąpić fasolową, albo zamiast brzoskwiń do sernika można użyć marynowanej dyni. A skoro już mowa o warzywach, to można je wykorzystać jako główną bazę do ciasta, albo składnik nadający kolor. Wystarczy wspomnieć o cieście marchewkowym lub leśnym mchu, który zawdzięcza swój wyjątkowy kolor dodatkowi szpinaku. Skorzystaj z przepisów na ciasta zawartych w tej kategorii i oczaruj swoich gości wyśmienitymi wypiekami.