Sernik baskijski

Najdroższy, najbrzydszy, najbardziej kremowy i zarazem najsmaczniejszy sernik. Tak w kilku słowach można opisać sernik baskijski. Jego przygotowanie jest banalnie proste, ponieważ wystarczy...

Piernik staropolski

Przygotowanie ciasta na piernik to tylko chwila roboty, najwięcej czasu zajmuje jego dojrzewanie. Jeśli chcesz zrobić na święta piernik staropolski musisz o tym pomyśleć już w listopadzie,...

Sernik twarogowy z mascarpone

Serniki nie należą do tanich ciast, ale są jednymi z najlepszych ciast w naszym kraju. Nie bez powodu mówi się, że zawsze się znajdzie miejsce na serniczek lub jest na niego drugi żołądek....

Babka cytrynowa na śmietance

Masz za dużo śmietanki i nie masz co z niej zrobić? Co powiesz na szybkie ciasto, które zawsze wychodzi? Poniżej znajdziesz przepis na szybką babkę cytrynową, którą możesz urozmaicić...

Murzynek z powidłami śliwkowymi

Murzynki to ciasta, które zawsze wychodzą a do ich przygotowania potrzeba niewiele czasu oraz składników. Zazwyczaj są nieco suche, dlatego można je urozmaicić przekładając powidłami...

Baklawa

Do przygotowania tradycyjnej tureckiej baklawy potrzebujesz ciasta filo, pistacji (lub innych orzechów) oraz syropu cukrowego. Na szczęście obecnie nie musimy robić ciasta samodzielnie, tylko...

Ciasto ucierane ze śliwkami

Na przełomie sierpnia i września na rynkach i w sklepach pojawiają się śliwki. Jest to idealny moment na przygotowanie dań z dodatkiem śliwek oraz przepysznych ciast.

Chlebek bananowy

Jeśli masz w domu przejrzałe i prawie czarne banany, nie wyrzucaj ich. Możesz z nich zrobić chlebek bananowy, który jest banalnie prosty i zawsze wychodzi!

Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi

Jeśli często robisz domowe soki marchewkowe, możesz wykorzystać pozostałą marchewkę do zrobienia ciasta. Przygotowanie go jest banalnie proste, a samo ciasto marchewkowe zawsze wychodzi.

Ciasto czekoladowe z cukinią

Dodawanie różnych warzyw do ciast to nic nowego i odkrywczego. Dzięki cukinii ciasto jest bardzo wilgotne i ma nieco inną strukturę niż klasyczny murzynek.

Beza Pavlova

Niekwestionowana królowa wśród bez – beza Pavlova. Pochodzi z Nowej Zelandii, a swoją nazwę zawdzięcza balerinie. Składa się z bezy, podanej z ubitą bitą śmietaną i dodatkiem...

Ciasto czekoladowe z bananami

Do tego przepisu podchodziłam trzy razy. Za pierwszym ciasto wyszło idealne, za drugim już tak dobrze nie było, a trzecie podejście widać na powyższym zdjęciu. Niby ciasto nie ma zakalca, ale...

Ciasto ucierane z truskawkami

W lecie warto korzystać ze świeżych owoców, które można wykorzystać do przyrządzenia pysznych ciast lub deserów. Poniżej znajdziesz przepis na ciasto ucierane z truskawkami, które z...

Wilgotne ciasto czekoladowe na maślance

Kto nie lubi ciast czekoladowych, a zwłaszcza wilgotnych, puszystych i rozpływających się w ustach? Poniżej znajdziesz przepis na bardzo wilgotne ciasto czekoladowe, które oprócz dużej...

Ciasto orzechowe z bezą

Brownie, masa z orzechów włoskich i beza, każdy z tych elementów brzmi dobrze, więc ciasto łączące wszystkie trzy elementy to nic innego niż niebo w gębie. Niestety jest to dość...