Chlebek bananowy

chlebek bananowy

Jeśli masz w domu przejrzałe i prawie czarne banany, nie wyrzucaj ich. Możesz z nich zrobić chlebek bananowy, który jest banalnie prosty i zawsze wychodzi!

chlebek bananowy

Chlebek bananowy

Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 55 mins
Danie Ciasto
Porcje 14 porcji

Składniki
  

  • 350 g bananów bez skórki
  • 240 g mąki tortowej
  • 70 g masła
  • 130 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób przygotowania
 

  • Banany rozgnieć w misce.
  • Masło rozpuść na patelni i wlej do bananów, wymieszaj.
  • Mąkę przesiej z sodą oczyszczoną.
  • Jajko ubij z cukrem.
  • Kogel-mogel wlej do bananów, wymieszaj i dodaj suche składniki. Ponownie wymieszaj.
  • Ciasto wylej do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piecz przez 55 minut w temperaturze 170°C.
  • Uchyl drzwiczki piekarnika, po 10 minutach wyciągnij chlebek.

Porady

  • Jeśli zostały Ci banany, możesz je pokroić i położyć na wierzch ciasta.

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Sos karmelowy

Domowy sos karmelowy to idealny dodatek do ciast, deserów oraz lodów. Można go...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!