Chlebek bananowy
Jeśli masz w domu przejrzałe i prawie czarne banany, nie wyrzucaj ich. Możesz z nich zrobić chlebek bananowy, który jest banalnie prosty i zawsze wychodzi!
Chlebek bananowy
Składniki
- 350 g bananów bez skórki
- 240 g mąki tortowej
- 70 g masła
- 130 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób przygotowania
- Banany rozgnieć w misce.
- Masło rozpuść na patelni i wlej do bananów, wymieszaj.
- Mąkę przesiej z sodą oczyszczoną.
- Jajko ubij z cukrem.
- Kogel-mogel wlej do bananów, wymieszaj i dodaj suche składniki. Ponownie wymieszaj.
- Ciasto wylej do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piecz przez 55 minut w temperaturze 170°C.
- Uchyl drzwiczki piekarnika, po 10 minutach wyciągnij chlebek.
Porady
- Jeśli zostały Ci banany, możesz je pokroić i położyć na wierzch ciasta.
Zostaw komentarz