Daifuku mochi

大福餅, 大福 Daifuku mochi, inaczej daifuku, to jedno z najpopularniejszych i najsłynniejszych wagashi, czyli japońskich słodyczy. Daifuku składa się z ciasta zrobionego z mąki z kleistego...

Narutomaki – ciastka rybne

Naruto, 鳴門巻き, なると巻き, ナルト, なると Narutomaki to tradycyjne japońskie ciastko rybne, zaliczane do kamaboko. Powstaje przez zwinięcie białej rybnej pasty (surimi) w rolkę...

Matcha

抹茶 Matcha przywędrowała do Japonii dzięki buddyjskim mnichom, ale to właśnie Japończycy osiągnęli w niej mistrzostwo i wynieśli ją na kulinarne wyżyny. Sekret idealnej matchy tkwi w...

Pasta anko

豆沙, 红豆蓉, あんこ, 餡子 Pasta anko przywędrowała do Japonii z Chin i na dobre zadomowiła się w japońskiej kulturze. Obecnie stanowi ona nadzienie wielu japońskich słodyczy, takich...

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z najpopularniejszych wagashi (tradycyjnych japońskich słodyczy). Nazwa tej przekąski pochodzi od wyrazu dora,...