Daifuku mochi
大福餅, 大福 Daifuku mochi, inaczej daifuku, to jedno z najpopularniejszych i najsłynniejszych wagashi, czyli japońskich słodyczy. Daifuku składa się z ciasta zrobionego z mąki z kleistego...
大福餅, 大福 Daifuku mochi, inaczej daifuku, to jedno z najpopularniejszych i najsłynniejszych wagashi, czyli japońskich słodyczy. Daifuku składa się z ciasta zrobionego z mąki z kleistego...
Naruto, 鳴門巻き, なると巻き, ナルト, なると Narutomaki to tradycyjne japońskie ciastko rybne, zaliczane do kamaboko. Powstaje przez zwinięcie białej rybnej pasty (surimi) w rolkę...
抹茶 Matcha przywędrowała do Japonii dzięki buddyjskim mnichom, ale to właśnie Japończycy osiągnęli w niej mistrzostwo i wynieśli ją na kulinarne wyżyny. Sekret idealnej matchy tkwi w...
豆沙, 红豆蓉, あんこ, 餡子 Pasta anko przywędrowała do Japonii z Chin i na dobre zadomowiła się w japońskiej kulturze. Obecnie stanowi ona nadzienie wielu japońskich słodyczy, takich...
どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z najpopularniejszych wagashi (tradycyjnych japońskich słodyczy). Nazwa tej przekąski pochodzi od wyrazu dora,...
To jakie składniki pojawiały się przez lata na talerzach Japończyków wynikało głównie z uwarunkowań geograficznych. Dlatego kuchnia japońska składa się głównie z ryb i owoce morza, a także dużej ilości warzyw. Znacznie rzadziej na stołach gościła wieprzowina, drób czy wołowina. Jednak z czasem wszystko zaczęło się zmieniać i teraz Japonia słynie m. in. z najlepszej jakościowo a zarazem najdroższej wołowiny – kobe. Jednak jedna rzecz pozostała niezmienna, tradycyjne dania japońskie muszą być przygotowywane według ściśle określonych zasad i co najważniejsze, muszą być atrakcyjne wizualnie. Do najpopularniejszych japońskich potraw z pewnością można zaliczyć sushi, które rozsławiło japońską kuchnię i stanowi kwintesencję stylu żywienia Japończyków. Kolejne miejsce na podium zajmuje ramen, a trzecia lokata przypadła w udziale słodkim kulkom mochi. Ale tradycyjna kuchnia japońska ma o wiele więcej do zaoferowania, wystarczy w tym miejscu wspomnieć o znanych na całym świecie japońskich daniach takich jak sashimi, zupa miso, onigiri, czy też pierożki gyoza. W obecnym świecie, gdzie kulinarne granice państw mocno się zatarły, ciężko znaleźć osobę, która nie kojarzy chociaż jednej z wymienionych potraw. W większych miastach bez większego problemu znajdziemy restauracje, które specjalizują się w daniach kuchni japońskiej. A dzięki internetowi i sklepom importującym produkty z najdalszych zakątków globu, możemy odtworzyć nasze ulubione potrawy w domowym zaciszu. Mam nadzieję, że przepisy zawarte na tej stronie zachęcą Cię do odkrywania smaków Japonii i własnych eksperymentów w kuchni.