Pasta anko

pasta anko
豆沙, 红豆蓉, あんこ, 餡子

Pasta anko przywędrowała do Japonii z Chin i na dobre zadomowiła się w japońskiej kulturze. Obecnie stanowi ona nadzienie wielu japońskich słodyczy, takich jak dorayaki, mochi, czy daifuku. Z kolei w Chinach wykorzystuje się ją do nadziewania np. ciastek księżycowych lub kulek sezamowych zhimaqiu.

Anko to nic innego jak pasta z czerwonej fasoli azuki (czasami nazywana adzuki), która najpierw jest gotowana, a następnie rozgniatana i słodzona. W Japonii popularne są dwa rodzaje pasty Anko:

  • koshian (漉し餡) – gładka pasta, którą w domowych warunkach możemy przygotować poprzez przeciśnięcie ugotowanej fasoli przez sito. Tradycyjny sposób jej przygotowania jest bardzo pracochłonny i polega na tym, że po ugotowaniu fasoli, rozgniata się ją, usuwa fragmenty łupinek, a następnie moczy w wodzie przez mniej więcej 30 minut. Gdy masa opadnie na dno, czystą wodę zlewa się i cały proces powtarza się jeszcze kilkukrotnie. Po usunięciu wszystkich niechcianych elementów, pastę odciska się w szmatce aby usunąć nadmiar wody, a następnie gotuje się z cukrem, cały czas mieszając aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • tsubuan (粒餡) – pasta zawierająca całą fasolę, która jest najpierw gotowana i na koniec słodzona.

Jednak można ich wymienić znacznie więcej:

  • tsubushian (潰し餡) – fasolę rozgniata się zaraz po ugotowaniu.
  • sarashian (晒し餡) – suszona pasta, którą rozrabia się z wodą.
  • ogura-an (小倉餡) – mieszanka koshian z tsubuan.
  • shiroan (白餡) – pasta z białej fasoli.
  • kurian (栗餡) – pasta z kasztana jadalnego.
pasta anko koshian

Pasta anko

Z podanej proporcji wychodzi mniej więcej 600 g anko.
Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 3 hrs
Danie Dodatki do deserów
Kuchnia Chińska, Japońska
Porcje 20 porcji
Kalorie 92 kcal

Składniki
  

  • 250 g fasoli azuki
  • 250 g cukru

Sposób przygotowania
 

  • Fasolę przepłucz pod zimną wodą i usuń połamane ziarna.
  • Umieść azuki w garnku, zalej 4 szklankami wody i zagotuj.
  • Gotuj przez 5 minut, a następnie zlej wodę.
  • Przełóż fasolę do czystego garnka, zalej ją 4 szklankami wody i gotuj pod przykryciem (na wolnym ogniu) przez 1,5 – 2 godziny.
    UWAGA! W razie potrzeby dolewaj wody, aby zawsze zakrywała fasolę.
  • Jeśli fasola jest miękka i rozpada się po lekkim ściśnięciu w palcach, przełóż ją do malaksera i miel do uzyskania konsystencji pasty.
    UWAGA! Jeśli w tym momencie nie zmielisz ziaren i dodasz do nich cukier, a następnie będziesz gotować przez 15 minut, otrzymasz pastę tsubuan.
  • Gotową pastę przeciśnij przez sito z drobnymi oczkami aby pozbyć się łupinek oraz twardych elementów.
    UWAGA! Jeśli nie przeciśniesz pasty przez sitko, a następnie posłodzisz i będziesz gotować przez 15 minut otrzymasz pastę tsubushian.
  • Pastę przełóż do czystego garnka, dodaj cukier i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Cały czas mieszając aż pasta będzie gęsta.
    UWAGA! Jeśli na dnie garnka możesz narysować linię i nie zostanie ona zalana przez pastę, możesz całość ściągnąć z ognia. Z czasem pasta będzie coraz gęstsza.
  • Gotową pastę przełóż do płaskiego naczynia i ostudź.

Porady

  • Zazwyczaj fasolę moczy się przez całą noc, a najlepiej 18 godzin. W przypadku fasoli adzuki nie jest to konieczne i wystarczy gotować ją przez 5 minut, aby skórka stała się miękka.
  • Wodę podczas gotowania wymienia się kilkukrotnie, aby pozbyć się typowej dla fasoli cierpkości.
  • Sama pasta jest bardzo słodka, dlatego możesz zmniejszyć ilość cukru. Ale warto pamiętać, że cukier pozwala „zakonserwować” pastę, dzięki czemu możemy ją przechowywać dłużej. Często pasta anko jest nadzieniem do niesłodzonego ciasta, stąd proporcja 1:1 w jej przygotowywaniu.
  • Aby podkreślić słodycz pasty możesz dodać do niej szczyptę soli. 
  • Nadmiar pasty możesz przechowywać w lodówce przez 3-4 dni, a w zamrażarce przez 2 miesiące.

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Tiramisu klasyczne

Tiramisù Ten najsłynniejszy na świecie włoski deser to całkiem nowa propozycja w...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!