Grzanki z serkiem kozim i figami
Zrumienione, pachnące i chrupiące pieczywo, do tego kremowy twarożek, słodka figa polana miodem. Brzmi dobrze? Smakuje jeszcze lepiej.
Zrumienione, pachnące i chrupiące pieczywo, do tego kremowy twarożek, słodka figa polana miodem. Brzmi dobrze? Smakuje jeszcze lepiej.
Pyszne i sycące, takie są zapiekanki z tuńczykiem i papryką. Do ich przygotowania potrzebujesz puszkę tuńczyka, jedną paprykę, kawałek sera żółtego, majonez, czosnek i przyprawy. Jeśli...
Szybkie w przygotowaniu, serowo-czosnkowe zapiekanki idealnie sprawdzą się jako przekąska na ciepło. Wystarczy zetrzeć ser żółty, dodać do niego majonez, ketchup oraz przepuszczony przez...
Jednymi z najstarszych i najpopularniejszych polskich fast foodów są zapiekanki. Kiedyś dostępne były dosłownie na każdym rogu, zwłaszcza w okolicach dworców kolejowych lub autobusowych. Teraz przeżywają swój renesans i w wielu miejscach otwierają się małe knajpki serwujące klasyczne zapiekanki z pieczarkami, serem lub innymi, bardziej nowoczesnymi dodatkami. Coraz częściej traktowane są jako kultowa polska przekąska i pojawiają się również w bardziej turystycznych miejscach. W domowym zaciszu zapiekanki zostały częściowo wyparte przez tosty, które ze względu na prostotę przygotowania i szybkość znalazły szczególne miejsce w sekcji ciepłe przekąski na szybko. Nie trzeba czekać aż piekarnik się nagrzeje, wystarczy przełożyć dwie kromki pieczywa serem i szynką, włożyć je do tostera i po chwili można cieszyć się gorącymi tostami. Tosty również można zamówić w knajpkach lub barach, coraz częściej są wzorowane na różnych kuchniach świata. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby domowe tosty również bardziej urozmaicić. W tej sekcji znajdziesz przepisy na zapiekanki oraz tosty, klasyczne jak i w bardziej nowoczesnej wersji.