Stek z rekina
Świeże mięso z rekina jest u nas cały czas rzadkością. Znacznie częściej można spotkać mrożone steki, które nie są już tak dobrej jakości i nawet po odpowiednim przyrządzeniu...
Świeże mięso z rekina jest u nas cały czas rzadkością. Znacznie częściej można spotkać mrożone steki, które nie są już tak dobrej jakości i nawet po odpowiednim przyrządzeniu...
Nie każdy z nas jest miłośnikiem ryb, ale każdy wie, że są one bardzo ważnym składnikiem naszej diety i powinniśmy je jeść zdecydowanie częściej niż obecnie. Na nasze stoły najczęściej trafiają ryby słodkowodne, ponieważ mamy do nich znacznie łatwiejszy dostęp niż do ryb morskich. Dzięki specjalnym hodowlom, możemy cieszyć się m. in. świeżymi pstrągami, karasiami, linami, sandaczami, szczupakami, sumami, węgorzami oraz jesiotrami. Nie możemy tu też zapomnieć o najpopularniejszej wigilijnej rybie, jaką jest karp. Z morskich ryb chętnie sięgamy po łososia, śledzie, flądry, szproty i dorsze. Ze względu na nasze położenie i odległość od oceanu, nie zawsze kupujemy świeże ryby. Zamiast tego korzystamy z ryb już przetworzonych, np. często na naszych stołach lądują dania lub sałatki z wykorzystaniem konserwowanego tuńczyka, wędzonego łososia lub makreli. Wybór jest ogromny i każdy znajdzie rybę dla siebie.