Stek z rekina
Świeże mięso z rekina jest u nas cały czas rzadkością. Znacznie częściej można spotkać mrożone steki, które nie są już tak dobrej jakości i nawet po odpowiednim przyrządzeniu pozostawiają wiele do życzenia. Jeśli kiedyś uda Ci się kupić świeże steki z rekina i nie przerazi Cię ich cena, zdecydowanie warto zaryzykować. Przyrządza się je dokładnie tak samo jak klasyczne steki, czyli na infuzowany i mocno rozgrzany olej wykłada się steki. Następnie smaży z dwóch stron po kilka minut, aby utworzyła się skorupka nie pozwalająca na wyciekanie soków. Tutaj mała uwaga, odwracając steki należy pamiętać o tym, aby używać tępego narzędzia, aby ich nie uszkodzić. Następnie na patelnię dorzuca się masło i smaży z obu stron aż mięso będzie gotowe. Warto pamiętać o tym, że czas smażenia zależy przede wszystkim od grubości steków i naszych preferencji. Nawet jeśli za długo będziemy je trzymać na patelni, ale będziemy pamiętać o podstawowych zasadach, steki będą bardzo soczyste i wręcz rozpływające się w ustach. Mięso z rekina jest wyjątkowo delikatne, a rybny posmak nie jest tak bardzo wyczuwalny. Można podawać go z ziemniakami oraz surówką, najlepiej w towarzystwie sosu norweskiego lub do ryb.
Stek z rekina
Składniki
- 2 steki z rekina (około 800 g)
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła 82%
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Ze steków wytnij kręgosłup. Jeśli go zostawisz, stek może być lekko gorzkawy.
- Steki opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi.
- Czosnek obierz, pokrój w kawałki.
- Na patelni rozgrzej olej (powinien pokryć całe dno około 0,5 cm warstwą), dodaj pokrojony czosnek i chwilę podgrzewaj, aż czosnek zacznie się rumienić.
- Infuzowany na gorąco olej przelej przez sitko, aby pozbyć się czosnku. UWAGA! Jeśli cząstki są odpowiednio duże, możesz z powodzeniem je wyciągnąć przy użyciu np. łopatki.
- Na rozgrzany olej wyłóż steki. Smaż z każdej strony przez 3 minuty. UWAGA! Do odwracania używaj łopatki, aby nie naruszyć przypieczonej "skorupki" i nie spowodować wypłynięcia soków.
- Gdy obie strony będą przysmażone, wyłóż na patelnię masło i smaż z każdej strony po 10 minut. UWAGA! Czas smażenia zależy od grubości steków. Najłatwiej rozpoznać czy stek jest gotowy po jego kolorze, powinien być złocistobrązowy z obu stron.
- Tuż przed podaniem oprósz stek świeżo zmieloną solą i pieprzem.
Zostaw komentarz