Mango kulfi – indyjskie lody z mleka

Kulfi to tradycyjne indyjskie lody, które są bardziej kremowe niż te, które my znamy. Do ich stworzenia wykorzystuje się mleko skondensowane, przyprawy (m. in. kardamon i szafran) oraz...

Pieczone śliwki z lodami

Dzięki marynacie korzennej śliwki zyskują całkowicie inne oblicze. Nie tylko są bardzo aromatyczne, ale również bardzo kwaśne ze względu na dużą ilość soku z cytryny. Dlatego tak dobrze...

Papanași – pączki rumuńskie

W jednej z polskich restauracji można je dostać pod nazwą „Cycki Młynarki” i są oznaczone jako autorski przepis. No nie do końca. Papanasi to bardzo popularny deser w całej...

Crème brûlée

Tradycyjnie creme brulee powstaje z połączenia żółtek, cukru, wanilii, słodkiej śmietanki, ale coraz częściej dodaje się do niego inne składniki takie jak matcha lub ciemna czekolada....

Deser z owocami leśnymi i mascarpone

Zamiast klasycznej tarty z owocami i masą z serka mascarpone, możesz podać swoim gościom pyszne desery w pucharkach lub szklankach. Gdy niechcący połamałam spód od tarty, a masę miałam już...

Daifuku mochi

大福餅, 大福 Daifuku mochi, inaczej daifuku, to jedno z najpopularniejszych i najsłynniejszych wagashi, czyli japońskich słodyczy. Daifuku składa się z ciasta zrobionego z mąki z kleistego...

Domowy budyń

W sklepach jest ogrom różnych gotowych mieszanek budyniowych, ale nie musisz z nich korzystać jeśli nie chcesz. Domowy budyń przygotujesz zaledwie w kilka chwil i możesz do niego dodać...

Ananas w cieście kokosowym

W praktycznie każdej knajpie serwującej chińskie dania, w menu z deserami, znajduje się banan w cieście lub ananas w cieście. Przygotowanie tego szybkiego deseru we własnym domu nie jest...

Domowe lody śmietankowe

Latem najczęściej szukamy sposobu na ochłodzenie. Zdecydowanym liderem są w tym wypadku lody. Jemy je nie tylko na deser, ale również jako chłodną przekąskę w ciągu dnia. Najczęściej...

Tiramisu truskawkowe

Gdy sezon truskawkowy w pełni, grzechem byłoby z niego nie skorzystać. Dlatego poniżej znajdziesz przepis na truskawkowe tiramisu. Do przygotowania tego deseru potrzebujesz biszkoptów Savoiardi,...

Deser z galaretką poziomkową

Latem wybieramy lżejsze desery, a szczególną popularnością cieszą się te z owocami sezonowymi. Poniżej znajdziesz przepis na deser owocowo-jogurtowy z galaretką poziomkową. Jeśli nie masz...

Matchamisu – tiramisu z matchą

抹茶ティラミス Znudziło Ci się klasyczne tiramisu? A może nie lubisz kawy i zamiast niej wolisz zieloną herbatę? Jeśli tak, to matchamisu będzie strzałem w dziesiątkę. Zamiast kakao...

Norweski deser z jabłek – Tilslørte Bondepiker

Zarówno dania, jak i desery kuchni norweskiej są bardzo proste do przygotowania. Tak samo jest w przypadku norweskiego deseru z jabłek. Tilslørte bondepiker, bo o nim mowa, jest znany nie tylko w...

Affogato

Najbardziej klasyczne affogato powstaje z połączenia wyłącznie dwóch składników – lodów (fior di latte) oraz porcji espresso. Fior di latte to najbardziej podstawowy smak włoskich...

Panna cotta

Pierwsza panna cotta (dosłownie „gotowana śmietanka”) najprawdopodobniej powstała na początku XX w. w Langhe, a jej twórcą jest… Węgierka. Sam przepis zaczął się pojawiać w...