Domowy budyń
W sklepach jest ogrom różnych gotowych mieszanek budyniowych, ale nie musisz z nich korzystać jeśli nie chcesz. Domowy budyń przygotujesz zaledwie w kilka chwil i możesz do niego dodać...
W sklepach jest ogrom różnych gotowych mieszanek budyniowych, ale nie musisz z nich korzystać jeśli nie chcesz. Domowy budyń przygotujesz zaledwie w kilka chwil i możesz do niego dodać...
W praktycznie każdej knajpie serwującej chińskie dania, w menu z deserami, znajduje się banan w cieście lub ananas w cieście. Przygotowanie tego szybkiego deseru we własnym domu nie jest...
Latem najczęściej szukamy sposobu na ochłodzenie. Zdecydowanym liderem są w tym wypadku lody. Jemy je nie tylko na deser, ale również jako chłodną przekąskę w ciągu dnia. Najczęściej...
Gdy sezon truskawkowy w pełni, grzechem byłoby z niego nie skorzystać. Dlatego poniżej znajdziesz przepis na truskawkowe tiramisu. Do przygotowania tego deseru potrzebujesz biszkoptów Savoiardi,...
Latem wybieramy lżejsze desery, a szczególną popularnością cieszą się te z owocami sezonowymi. Poniżej znajdziesz przepis na deser owocowo-jogurtowy z galaretką poziomkową. Jeśli nie masz...
抹茶ティラミス Znudziło Ci się klasyczne tiramisu? A może nie lubisz kawy i zamiast niej wolisz zieloną herbatę? Jeśli tak, to matchamisu będzie strzałem w dziesiątkę. Zamiast kakao...
Zarówno dania, jak i desery kuchni norweskiej są bardzo proste do przygotowania. Tak samo jest w przypadku norweskiego deseru z jabłek. Tilslørte bondepiker, bo o nim mowa, jest znany nie tylko w...
Najbardziej klasyczne affogato powstaje z połączenia wyłącznie dwóch składników – lodów (fior di latte) oraz porcji espresso. Fior di latte to najbardziej podstawowy smak włoskich...
Pierwsza panna cotta (dosłownie „gotowana śmietanka”) najprawdopodobniej powstała na początku XX w. w Langhe, a jej twórcą jest… Węgierka. Sam przepis zaczął się pojawiać w...
Pierwsze „gofry” pojawiły się już w starożytnej Grecji. Powstawały z mieszanki mąki, wody/mleka oraz jajek, a następnie były smażone na metalowych talerzach. Na przestrzeni lat...
Panna cotta wywodzi się z kuchni włoskiej i tradycyjnie jest polewana sosem karmelowym. Poniżej znajduje się przepis na jedną z jej wariacji, znacznie słodszą i bardziej owocową – panna...
Tiramisù Ten najsłynniejszy na świecie włoski deser to całkiem nowa propozycja w książkach kucharskich. Do tej pory nie zostało rozstrzygnięte gdzie powstał po raz pierwszy, najczęściej...
Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen dai (珍袋), kulki sezamowe Pierwsze sezamowe kulki zhimaqiu najprawdopodobniej pojawiły się za czasów...
どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z najpopularniejszych wagashi (tradycyjnych japońskich słodyczy). Nazwa tej przekąski pochodzi od wyrazu dora,...
Deser to zdecydowanie najprzyjemniejszy element każdego posiłku. Zwyczajowo podaje się go po głównym daniu, ale także na podwieczorek lub przy spotkaniach towarzyskich. Ale kto z nas jest w stanie oprzeć się wyśmienitym deserom, które akurat mamy we własnej lodówce? Raczej nikt, albo domownicy z bardzo silną wolą. Dlatego warto przygotować im coś „na pokuszenie”, coś co będzie zachęcało do spróbowania i będzie warte tej jednej, jedynej chwili słabości. Jeśli nie masz u siebie przepisu na taki deser, inspirację znajdziesz na tej stronie. Przepisów na desery jest wiele i każdy z nich warto sprawdzić. Tym bardziej, że można je dobrać do okazji, pory dnia lub roku. W lecie mogą przyjemnie chłodzić lub orzeźwiać, z kolei w zimie mogą rozgrzewać. Bez większych problemów można je też przygotowywać w wersji fit. Odpowiednio dobierając składniki uzyskamy dietetyczne desery, idealne dla osób które dbają o linię lub muszą ograniczyć spożycie cukrów. Z pewnością do ich największych zalet można zaliczyć to, że często nie wymagają od nas dużego nakładu pracy i czasu. Wystarczy parę chwil, aby cieszyć się pysznym deserem, który przypadnie do gustu również naszym najbliższym.