Deser z owocami leśnymi i mascarpone
Zamiast klasycznej tarty z owocami i masą z serka mascarpone, możesz podać swoim gościom pyszne desery w pucharkach lub szklankach. Gdy niechcący połamałam spód od tarty, a masę miałam już gotową, pokruszyłam ciasto i zrobiłam deser w szklankach.
Deser z owocami leśnymi i mascarpone
Składniki
Ciasto kruche
- 200 g mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 1 szczypta soli
Krem mascarpone
- 250 g serka mascarpone
- 330 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
Owoce
- owoce sezonowe
Sposób przygotowania
Ciasto kruche
- Mąkę przesiej przez sitko.
- Cukier puder przesiej przez sitko.
- Do mąki i cukru dodaj sól oraz pokrojone w kawałki masło.
- Wszystkie składniki posiekaj, dodaj żółtka i zagnieć ciasto.
- Owiń ciasto folią i wstaw do lodówki na około 30 minut.
- Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj. Ciasto wstaw ponownie do lodówki.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wstaw ponakłuwane ciasto do piekarnika i piecz 25 minut.
- Upieczone ciasto odstaw do ostygnięcia, a następnie pokrusz.
Krem mascarpone
- Zimną śmietankę ubij razem z serkiem mascarpone.
- Do kremu dodaj cukier puder i dokładnie zmiksuj.
Przygotowanie deseru
- Owoce sezonowe umyj, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. W przypadku większych owoców pokrój je w kostkę.
- Do szklanki wsyp okruszki, wyłóż krem mascarpone i posyp owocami. Na owoce wysyp okruszki, wyłóż krem i udekoruj owocami.
Porady
- Zamiast piec kruche ciasto, możesz pokruszyć herbatniki.
Zostaw komentarz