Deser z owocami leśnymi i mascarpone

deser z owocami leśnymi i mascarpone

Zamiast klasycznej tarty z owocami i masą z serka mascarpone, możesz podać swoim gościom pyszne desery w pucharkach lub szklankach. Gdy niechcący połamałam spód od tarty, a masę miałam już gotową, pokruszyłam ciasto i zrobiłam deser w szklankach.

deser z owocami leśnymi i mascarpone

Deser z owocami leśnymi i mascarpone

Porcje 8 porcji

Składniki
  

Ciasto kruche
  • 200 g mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 szczypta soli
Krem mascarpone
  • 250 g serka mascarpone
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
Owoce
  • owoce sezonowe

Sposób przygotowania
 

Ciasto kruche
  • Mąkę przesiej przez sitko.
  • Cukier puder przesiej przez sitko.
  • Do mąki i cukru dodaj sól oraz pokrojone w kawałki masło.
  • Wszystkie składniki posiekaj, dodaj żółtka i zagnieć ciasto.
  • Owiń ciasto folią i wstaw do lodówki na około 30 minut.
  • Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj. Ciasto wstaw ponownie do lodówki.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wstaw ponakłuwane ciasto do piekarnika i piecz 25 minut.
  • Upieczone ciasto odstaw do ostygnięcia, a następnie pokrusz.
Krem mascarpone
  • Zimną śmietankę ubij razem z serkiem mascarpone.
  • Do kremu dodaj cukier puder i dokładnie zmiksuj.
Przygotowanie deseru
  • Owoce sezonowe umyj, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. W przypadku większych owoców pokrój je w kostkę.
  • Do szklanki wsyp okruszki, wyłóż krem mascarpone i posyp owocami. Na owoce wysyp okruszki, wyłóż krem i udekoruj owocami.

Porady

  • Zamiast piec kruche ciasto, możesz pokruszyć herbatniki.

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Tiramisu klasyczne

Tiramisù Ten najsłynniejszy na świecie włoski deser to całkiem nowa propozycja w...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!