Einspänner – wiedeńska kawa z bitą śmietaną
Einspänner to jedna z najbardziej typowych kaw wiedeńskich. Aby ją przygotować, należy wlać do wysokiej szklanki podwójną porcję espresso, a następnie na wierzch wyłożyć taką samą...
Einspänner to jedna z najbardziej typowych kaw wiedeńskich. Aby ją przygotować, należy wlać do wysokiej szklanki podwójną porcję espresso, a następnie na wierzch wyłożyć taką samą...
Kuchnia austriacka niejako bazuje na potrawach niemieckich, węgierskich, włoskich, czeskich i francuskich. Ale zdecydowanie najbardziej słynie ze swoich deserów. Nic dziwnego. To w Austrii żył i tworzył swoje arcydzieła Franz Sacher, m. in. twórca słynnego na całym świecie tortu Sachera. Oprócz niego możemy tu też spróbować kremówek, pączków oraz sękaczy, które są popularne również u nas. Jednak jednymi z najbardziej typowych i najpopularniejszych deserów są austriackie strudle i knedle, wypełnione po brzegi owocowym nadzieniem. Najczęściej do ich wypełnienia używa się jabłek, twarogu, maku czy wiśni. Warto też pamiętać, że to w Austrii można spróbować sufletu Salzburger nockerl. Jednak kuchnia austriacka ma też o wiele więcej do zaoferowania niż desery. To tutaj można dostać i spróbować oryginalnego sznycla wiedeńskiego, do którego stworzenia wykorzystuje się cielęcinę. Bardzo popularne są również wytrawne knedle, kiełbasy, zupy oraz omlety (również w wersji na słodko).