Café de olla – kawa po meksykańsku
Nazwa Café de olla (dosłownie „kawa z garnka”) wywodzi się od wyrabianych ręcznie glinianych naczyń o grubym dnie (ollas de barra), w których kawa była tradycyjnie przyrządzana....
Nazwa Café de olla (dosłownie „kawa z garnka”) wywodzi się od wyrabianych ręcznie glinianych naczyń o grubym dnie (ollas de barra), w których kawa była tradycyjnie przyrządzana....
Początkowo guacamole można było spotkać pod nazwą āhuacamolli, czyli sos z awokado. Jako pierwsi stworzyli je Aztekowie w XIV w. korzystając z owoców drzewa ahuacatl (w wolnym tłumaczeniu...
Na obecną formę kuchni meksykańskiej miała wpływ nie tylko kuchnia hiszpańska, ale również turecka, chińska, jak i włoska. Dzięki temu kuchnia meksykańska jest tak różnorodna. Najbardziej podstawowymi a zarazem najpopularniejszymi składnikami tej kuchni są kukurydza, fasola i papryka. Dzięki temu większość dań kuchni meksykańskich jest pełna koloru i życia. Ale warto też pamiętać o tym, że kuchnia ta słynnie jeszcze z jednego elementu – jej ostrości. Warto tutaj zaznaczyć, że w Meksyku dostępnych jest ponad 90 odmian chili i kiedyś dodawało się ją dosłownie do wszystkiego, od dań, przez desery aż po napoje. Jak w przypadku większości dużych państw, również Meksyk można podzielić na trzy główne rejony kulinarne. Na północy jada się dania prostsze i znacznie delikatniejsze, najczęściej zawierają one produkty mleczne. Na południu królują ryby, owoce morza, a także egzotyczne owoce. Natomiast w centrum kuchnia jest najbardziej różnorodna, zarówno w doborze składników, jak i sposobie przygotowywania poszczególnych potraw. Do najsłynniejszych dań kuchni meksykańskiej z pewnością można zaliczyć wszelakiego rodzaju tacos, fajitas, burrito, enchilady, czy chili con carne. Z przekąsek będą to nachosy (często w towarzystwie guacamole) oraz quesadilla. Oczywiście nie należy zapominać o jednym kluczowym elemencie kuchni meksykańskiej jakim jest tortilla. Czyli placki pszenne lub kukurydziane, którą wykorzystuje się w wielu potrawach.