Guacamole

guacamole

Początkowo guacamole można było spotkać pod nazwą āhuacamolli, czyli sos z awokado. Jako pierwsi stworzyli je Aztekowie w XIV w. korzystając z owoców drzewa ahuacatl (w wolnym tłumaczeniu – jądra). Dlatego też owoce te były przez nich uważane za afrodyzjak.

W największym uproszczeniu, guacamole to mieszanka dojrzałych awokado, cebuli, papryczek chili, soli oraz kolendry. Czasami spotyka się też wersję z pomidorami. Kluczowe w przygotowaniu guacamole jest awokado, im lepsze tym lepszą pastę otrzymamy. Dlatego warto kupować tylko dwie odmiany Hass lub Fuerte, ponieważ są one bardziej oleiste. Jeśli chodzi o sam sposób przygotowania guacamole to w domowych warunkach najlepiej posłużyć się moździerzem i widelcem. Tradycyjnie w Meksyku używa się moździerza molcajete.

guacamole

Guacamole

Najczęściej guacamole podaje się jako dodatek do nachosów lub tortilli. Służy głównie jako sos do maczania lub dip do nakładania go na meksykańskie przekąski.
Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 10 mins
Kuchnia Meksykańska
Porcje 4 porcje

Składniki
  

  • 2 awokado
  • ½ czerwonej cebuli
  • ½ jalapeño
  • 1 garść świeżej kolendry
  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania
 

  • Paprykę umyj, wydrąż nasiona i posiekaj.
  • Kolendrę umyj i posiekaj.
  • Cebulę obierz i posiekaj.
  • W moździerzu umieść paprykę, połowę kolendry, cebulę oraz sól, a następnie rozgniataj do uzyskania konsystencji pasty.
    UWAGA! Możesz też posłużyć się malakserem, ale wtedy dodaj do mieszanki sok z połowy limonki.
  • Oba awokado przetnij na pół, usuń pestki i wydrąż zawartość do miski.
  • Do awokado dodaj pozostałą część kolendry, sok z limonki i rozgniataj całość przy użyciu widelca.
  • Do mieszanki dodaj pastę z cebuli, soli, papryki i kolendry. Wymieszaj.
  • Podawaj od razu po przygotowaniu.

Porady

  • W razie potrzeby możesz doprawić guacamole dodając więcej soli lub/i soku z limonki.
  • Aby awokado nie ciemniało, miskę z guacamole należy zabezpieczyć folią spożywczą, albo dodać większą ilość soku z limonki. Dobrym sposobem jest wylanie wody na guacamole i zlanie w razie potrzeby. W ten sposób guacamole można przechowywać w lodówce nawet trzy dni bez utraty koloru.
  • Do guacamole najlepsze jest awokado Hass, ponieważ jest bardziej oleiste. Z powodzeniem można też używać awokado Fuerte.
  • Tradycyjnie guacamole przyrządza się przy użyciu moździerza zwanego molcajete. W domowych warunkach najlepiej posłużyć się widelcem. Korzystanie z malaksera lub blendera jest złym pomysłem, ponieważ powstanie puree.
  • Jeśli lubisz niezbyt jednolitą teksturę guacamole, możesz nie rozdrabniać cebuli i papryki w moździerzu, tylko dodać jr bezpośrednio do guacamole.

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Tiramisu klasyczne

Tiramisù Ten najsłynniejszy na świecie włoski deser to całkiem nowa propozycja w...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!