Café con miel

Kawa słodzona miodem najprawdopodobniej wywodzi się z Hiszpanii. Do jej przygotowania wystarczy espresso, mleko, przyprawy oraz miód. Cały jej sekret tkwi w użyciu jak najlepszej i przede...

Ajoblanco

Południe Hiszpanii nie należy do jej najchłodniejszych rejonów, zwłaszcza latem. Nic więc dziwnego, że to właśnie w Andaluzji na stołach króluje ajoblanco – czosnkowy chłodnik....

Paella Valenciana

Najpopularniejsze i najbardziej znane danie kuchni hiszpańskiej – paella, bo o niej mowa, wywodzi się z Walencji. W samej Hiszpanii możemy spróbować kilkunastu lub nawet kilkudziesięciu...

Kurczak z czosnkiem...

Pollo al ajillo Kurczak w czosnku jest jednym z prostszych dań kuchni andaluzyjskiej. Do jego stworzenia potrzebujemy kurczaka oraz dużej ilości czosnku (nawet 40 ząbków). Sos najczęściej...

Cafe bombon

Café bombón, café goloso, café biberón Cafe bombon pochodzi z Walencji i to z tego miasta rozpoczęła swoją ekspansję na całą Hiszpanię. Do jej stworzenia potrzebne są tylko dwa...