Barraquito – kawa po kanaryjsku

barraquito
barraquito kawa po kanaryjsku

Nazwa barraquito pochodzi od pseudonimu Don Sebastián Rubio („Barraquito” lub „Barraco”), który przychodził do Bar Imperial (w innych źródłach – Bar Paragüitas) w Santa Cruz de Tenerife i zawsze zamawiał cortado z mlekiem skondensowanym, do tego kieliszek likieru, skórkę z cytryny i cynamon. Ze względu na obecność dwóch mlek, kawę tę często można spotkać pod inną nazwą – Café leche y leche lub po prostu leche-leche, czyli kawa z mlekiem i mlekiem. Obecnie ta kanaryjska kawa doczekała się wielu różnych wariacji, czasami spienione mleko zastępuje się bitą śmietaną, a Licor 43 innym słodkim likierem. Na północy Teneryfy kawa ta występuje pod nazwą zaperoco. Dla osób, które nie piją alkoholu dostępna jest też wersja bez likieru – barraquito sin licor. Kawa po kanaryjsku serwowana jest najczęściej po posiłku, w wąskiej i wysokiej szklance, ponieważ barraquito nie tylko smakuje doskonale, ale również wygląda obłędnie dzięki swoim warstwom.

barraquito

Barraquito

Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 15 mins
Danie Napoje
Porcje 1 porcja

Składniki
  

  • 60 ml espresso
  • 30 ml Licor 43
  • 40 ml mleka 2% lub 3,2%
  • 3 łyżeczki skondensowanego mleka
  • skórka cytryny
  • cynamon mielony

Sposób przygotowania
 

  • Na dno wysokiej i wąskiej szklanki wlej mleko skondensowane.
  • Ostrożnie (najlepiej po łyżeczce) wlej do szklanki likier.
  • Zwykłe mleko podgrzej do 65°C, a następnie spień.
  • Zaparz espresso.
  • Kawę wlej ostrożnie do szklanki z likierem i mlekiem skondensowanym.
  • Na wierzch wyłóż spienione mleko.
  • Gotową kawę podawaj posypaną cynamonem i ozdobioną skórką z cytryny.

Porady

  • Jeśli nie masz pod ręką likieru Licor 43 lub Tia Maria, z powodzeniem możesz użyć Cointreau.
  • Skórkę cytryny możesz zastąpić skórką z limonki. Ważne, aby skórka pochodziła z niewoskowanych owoców. Jeśli nie masz pewności, czy owoce są woskowane, dokładnie je umyj najlepiej przy użyciu ciepłej wody. 

Podobne przepisy

Matcha

抹茶 Matcha przywędrowała do Japonii dzięki buddyjskim mnichom, ale to właśnie...

Kawa po wietnamsku

Kawa w Wietnamie pojawiła się dopiero w XIX wieku, ale od tego momentu stała się...

Cafe bombon

Café bombón, café goloso, café biberón Cafe bombon pochodzi z Walencji i to z tego...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!