Barraquito – kawa po kanaryjsku
Nazwa barraquito pochodzi od pseudonimu Don Sebastián Rubio („Barraquito” lub „Barraco”), który przychodził do Bar Imperial (w innych źródłach – Bar Paragüitas) w Santa Cruz de Tenerife i zawsze zamawiał cortado z mlekiem skondensowanym, do tego kieliszek likieru, skórkę z cytryny i cynamon. Ze względu na obecność dwóch mlek, kawę tę często można spotkać pod inną nazwą – Café leche y leche lub po prostu leche-leche, czyli kawa z mlekiem i mlekiem. Obecnie ta kanaryjska kawa doczekała się wielu różnych wariacji, czasami spienione mleko zastępuje się bitą śmietaną, a Licor 43 innym słodkim likierem. Na północy Teneryfy kawa ta występuje pod nazwą zaperoco. Dla osób, które nie piją alkoholu dostępna jest też wersja bez likieru – barraquito sin licor. Kawa po kanaryjsku serwowana jest najczęściej po posiłku, w wąskiej i wysokiej szklance, ponieważ barraquito nie tylko smakuje doskonale, ale również wygląda obłędnie dzięki swoim warstwom.
Barraquito
Składniki
- 60 ml espresso
- 30 ml Licor 43
- 40 ml mleka 2% lub 3,2%
- 3 łyżeczki skondensowanego mleka
- skórka cytryny
- cynamon mielony
Sposób przygotowania
- Na dno wysokiej i wąskiej szklanki wlej mleko skondensowane.
- Ostrożnie (najlepiej po łyżeczce) wlej do szklanki likier.
- Zwykłe mleko podgrzej do 65°C, a następnie spień.
- Zaparz espresso.
- Kawę wlej ostrożnie do szklanki z likierem i mlekiem skondensowanym.
- Na wierzch wyłóż spienione mleko.
- Gotową kawę podawaj posypaną cynamonem i ozdobioną skórką z cytryny.
Porady
- Jeśli nie masz pod ręką likieru Licor 43 lub Tia Maria, z powodzeniem możesz użyć Cointreau.
- Skórkę cytryny możesz zastąpić skórką z limonki. Ważne, aby skórka pochodziła z niewoskowanych owoców. Jeśli nie masz pewności, czy owoce są woskowane, dokładnie je umyj najlepiej przy użyciu ciepłej wody.
Zostaw komentarz