Syrniki
Jedne z najpopularniejszych placków kuchni wschodniej (ukraińskiej, rosyjskiej, białoruskiej) to syrniki. Na talerzach pojawiają się w dwóch wersjach – na słodko lub wytrawnej, a bazą...
Jedne z najpopularniejszych placków kuchni wschodniej (ukraińskiej, rosyjskiej, białoruskiej) to syrniki. Na talerzach pojawiają się w dwóch wersjach – na słodko lub wytrawnej, a bazą...
Kimchi Jeon, 김치전, 김치부침개, Kimchi-Buchimgae, Kimchi-Jeon W najprostszej wersji ta południowokoreańska przekąska składa się pokrojonego kimchi, połączonego z delikatnym ciastem z...
Dynia to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, które można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Poniżej znajdziesz przepis na placki dyniowe na słodko, które powinny przypaść do...
Cukinia to niesamowite warzywo, z którego zrobisz dosłownie wszytko. Można jej użyć do zup, przygotować bigos przypominający ten z młodej kapusty, dodać do ciasta aby było bardziej wilgotne...
Smażone na głębokim tłuszczu oraz bardzo chrupiące, tak w kilku słowach można opisać funnel cake. Swoją nazwę zawdzięcza sposobowi przygotowania, w którym gotowe ciasto przelewa się...
Wystarczy trochę twarogu, jedno jajko i mąka, aby przygotować przepyszne placuszki, które zawsze wychodzą. Możesz je podać z dowolnymi owocami sezonowymi, nie tylko malinami.
Jeśli nie masz pomysłu co możesz zrobić z dyni to najprostszą i najszybszą do zrobienia rzeczą są placki dyniowe. Możesz je zrobić jesienią z wykorzystaniem świeżej dyni, ale też w...
Rozgniecione i usmażone plantany są popularną przekąską w Ameryce Łacińskiej oraz na Karaibach (głównie w Puerto Rico). Powstają poprzez pocięcie na grube plastry plantanów, delikatne...
Cukinia to wyjątkowo uniwersalne warzywo, można z niej zrobić gulasz, zapiekanki, roladki, zupę, a także placki na tysiąc sposobów. Poniżej znajduje się przepis na najprostszą i najszybszą...
Ser feta można wykorzystać nie tylko jako dodatek do sałatki greckiej lub innych warzywnych potraw. Jeśli zostało Ci go trochę i nie wiesz co z nim zrobić, możesz przyrządzić placki...
Jeśli zdarza Ci się kupić włoszczyznę, w której jest za dużo pietruszki i nie wiesz co z nią zrobić dobrym pomysłem może być zrobienie z niej placków. Wystarczą dwa duże korzenie, aby...
Kto nie lubi naleśników? Ale nie zawsze mamy czas aby je smażyć, zwłaszcza jak przygotujemy za dużo ciasta. Znacznie szybsze są placki, które można rozrobić w przysłowiowym kubku i...
Jeśli masz pod ręką brokuła i trochę mozzarelli, możesz je wykorzystać do przygotowania pysznych placków. Wystarczy, że umyjesz brokuła, podzielisz go na różyczki i ugotujesz. W...
Kto z nas nie lubi naleśników? Do przygotowania naleśników potrzeba zaledwie paru składników i trochę czasu na ich usmażenie. Później ogranicza nas tylko wyobraźnia. Można je podawać na słodko z ulubionym dżemem, owocami i bitą śmietaną, a także na słono wypełnione farszem warzywnym lub mięsnym. Jeśli nie wykorzystamy ich od razu, na drugi dzień możemy przyrządzić z nich krokiety i zapiec lub usmażyć. Inaczej jest z plackami. Tutaj bardzo duże znaczenia ma ciasto, jego konsystencja i dodatki. Możemy przygotować placki naleśnikowe, na sodzie, drożdżowe lub na bazie warzyw. Każdy z nas chociaż raz spróbował placków drożdżowych z jabłkiem lub proziaków na bazie sody. Teraz możesz je też przygotować samodzielnie. Wystarczy, że skorzystasz z przepisów zawartych w tej kategorii.