Placki z kimchi (kimchijeon)

Kimchi Jeon, 김치전, 김치부침개, Kimchi-Buchimgae, Kimchi-Jeon
W najprostszej wersji ta południowokoreańska przekąska składa się pokrojonego kimchi, połączonego z delikatnym ciastem z mąki pszennej oraz ryżowej, a następnie usmażonego na rozgrzanym oleju. Placki możesz dostosować według własnych upodobań, dodając do nich pikantną pastę chili (gochujang), mięso mielone lub ulubione warzywa. Najczęściej podaje się je w towarzystwie pikatnego sosu do maczania oraz posypane nasionami sezamu lub posiekanym szczypiorkiem.

Placki z kimchi (kimchi jeon)
Składniki
Ciasto
- 1 szklanka kimchi
- 4 łyżki soku z kimchi
- 120 g mąki pszennej
- 40 g mąki ryżowej
- 125 ml wody
- 1 jajko
- 1 cebula dymka
- 1 szczypta cukru
- sól
- olej rzepakowy
Sos
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki wody
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka miodu
- ½ łyżeczki chili w płatkach
Sposób przygotowania
- W miseczce wymieszaj wszytkie składniki na sos i odstaw do lodówki, aby się "przegryzł".
- Kimchi posiekaj na mniejsze kawałki.
- Cebulę dymkę umyj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w krążki.
- Mąkę pszenną i ryżową wymieszaj w misce.
- Do miseczki z mąkami dodaj wodę, jajko, sok z kimchi, szczyptę cukru i soli, a następnie dokładnie wymieszaj.
- Do ciasta dodaj posiekane kimchi oraz posiekaną cebulę dymkę i ponownie wymieszaj
- Na patelni rozgrzej olej, a następnie smaż placki z powstałego ciasta.
- Placki podawaj w towarzystwie sosu.
Porady
- Kimchi możesz przygotować samodzielnie kilka dni wcześniej korzystając z prostego przepisu na kimchi.
Zostaw komentarz