Placki z kimchi (kimchijeon)

placki z kimchi
Kimchi Jeon, 김치전, 김치부침개, Kimchi-Buchimgae, Kimchi-Jeon

W najprostszej wersji ta południowokoreańska przekąska składa się pokrojonego kimchi, połączonego z delikatnym ciastem z mąki pszennej oraz ryżowej, a następnie usmażonego na rozgrzanym oleju. Placki możesz dostosować według własnych upodobań, dodając do nich pikantną pastę chili (gochujang), mięso mielone lub ulubione warzywa. Najczęściej podaje się je w towarzystwie pikatnego sosu do maczania oraz posypane nasionami sezamu lub posiekanym szczypiorkiem.

placki z kimchi

Placki z kimchi (kimchi jeon)

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 35 mins
Danie Śniadanie
Porcje 12 placków

Składniki
  

Ciasto
  • 1 szklanka kimchi
  • 4 łyżki soku z kimchi
  • 120 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ryżowej
  • 125 ml wody
  • 1 jajko
  • 1 cebula dymka
  • 1 szczypta cukru
  • sól
  • olej rzepakowy
Sos
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • ½ łyżeczki chili w płatkach

Sposób przygotowania
 

  • W miseczce wymieszaj wszytkie składniki na sos i odstaw do lodówki, aby się "przegryzł".
  • Kimchi posiekaj na mniejsze kawałki.
  • Cebulę dymkę umyj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w krążki.
  • Mąkę pszenną i ryżową wymieszaj w misce.
  • Do miseczki z mąkami dodaj wodę, jajko, sok z kimchi, szczyptę cukru i soli, a następnie dokładnie wymieszaj.
  • Do ciasta dodaj posiekane kimchi oraz posiekaną cebulę dymkę i ponownie wymieszaj
  • Na patelni rozgrzej olej, a następnie smaż placki z powstałego ciasta.
  • Placki podawaj w towarzystwie sosu.

Porady

Podobne przepisy

Owsianka z bananem i...

Rano masz mało czasu, ale nie wyobrażasz sobie wyjścia z domu bez śniadania? Jeśli...

Owsianka z żurawiną i...

Przyjęło się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Często jednak...

Owsianka z gruszką, makiem i...

Śniadania są ważne, bo dają nam energię na cały dzień. A przynajmniej na jego...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!