Owsianka z gruszką, makiem i suszonymi śliwkami
Śniadania są ważne, bo dają nam energię na cały dzień. A przynajmniej na jego początek. Jeśli nie wyobrażasz sobie wyjścia z domu bez porządnego i przede wszystkim pysznego śniadania, możesz przygotować sobie owsiankę. Poniżej znajdziesz przepis na owsiankę z gruszką z dodatkiem maku, suszonych śliwek oraz z wyczuwalną nutą migdałów. Przygotowanie jej powinno zająć zaledwie kilkanaście minut. Wystarczy umieścić prawie wszystkie składniki w rondelku, razem zagotować i potrzymać na małym ogniu jeszcze parę minut, aby płatki owsiane zrobiły się miękkie. Następnie całość wystarczy przełożyć do miseczki i dodać obraną oraz pokrojoną w międzyczasie gruszkę. Jeśli chcesz możesz jeszcze przyspieszyć przygotowanie całości – wystarczy nie kroić śliwek, ale rozerwać je na mniejsze kawałki, np. na połowy.
Owsianka z gruszką, makiem i suszonymi śliwkami
Składniki
- 3 łyżki płatków owsianych (górskich)
- 1 gruszka (średniej wielkości)
- ½ szklanki mleka migdałowego
- 3 śliwki suszone
- 1 łyżeczka maku
- cynamon
Sposób przygotowania
- Śliwki pokrój w paski.
- Do rondelka wsyp płatki owsiane, dodaj cynamon, mleko, mak i śliwki. Gotuj przez 5 minut.
- Gruszkę umyj, obierz i pokrój w kostkę.
- Płatki owsiane z mlekiem przelej do miseczki.
- Na wierzchu ułóż pokrojoną gruszkę.
Zostaw komentarz