Zakwas z buraków

Święta bez barszczu czerwonego praktycznie nie istnieją, a jak zrobić idealny? Niezbędny będzie zakwas z buraków. Można kupić gotowy, ale bez problemu można też zrobić własny....

Zupa miso z grzybami enoki i tofu

Wegetariańskie zupy w azjatyckim stylu można przyrządzić nawet w 20 minut. Nie inaczej jest z zupą miso, na którą znajdziesz przepis poniżej. Najbardziej czasochłonne jest pokrojenie...

Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa jest jednym z najważniejszych i najpopularniejszych dań kuchni francuskiej. Jej wywar jest prosty, przygotowany jedynie z karmelizowanych cebul i bulionu mięsnego. To...

Zupa krem z dyni po indyjsku

Gdy cukinie powoli odchodzą w niepamięć, ich miejsce zajmuje dynia. Można z niej zrobić dosłownie wszystko, od przetworów, przez placki, aż po ciasta i desery. Jednak nie ma nic lepszego i...

Chłodnik z ogórków

Gdy na dworze panują wysokie temperatury szukamy różnych sposobów na ochłodzenie. W takich sytuacjach dobrym pomysłem jest przygotowanie na obiad chłodnika z ogórków. Wystarczy zetrzeć na...

Kostki maggi z lubczyku

Nie lubisz kupować gotowych kostek rosołowych lub przypraw do zup typu maggi? Możesz je z powodzeniem zastąpić własnymi zestawami przypraw. Poniżej znajdziesz przepis na kostki maggi z...

Zupa krem z bobu

Bób najczęściej jemy w formie przekąski, ale można go również wykorzystać do przygotowania wielu innych dań, np. zupy kremu z bobu. Wystarczy go ugotować, obrać, a następnie dodać do...

Chłodnik z botwinką i jajkiem

Gdy na dworze doskwiera upał, ciężko zmusić się do jedzenia klasycznego obiadu. Najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie chłodnika, który jak sama nazwa wskazuje, jest zimny i jeszcze sycący.

Zupa krem z białych szparagów

Gdy trwa sezon na szparagi warto z tego korzystać, bo kolejna taka okazja będzie dopiero za rok. Można je ugotować i podać posypane smażoną na maśle bułką tartą, albo wykorzystać jako...

Botwinka

Zupa z botwinki jemy najczęściej wiosną i latem, gdy w sklepach i na ryneczkach zaczynają się pojawiać świeże nowalijki. Przygotowanie jej jest banalnie proste i nie powinno nastręczać...

Zupa cygańska

Gęsta, sycąca i z ogromną ilością dodatków – tak można opisać zupę cygańską. Do jej przygotowania potrzebujesz głównie kawałka boczku, ostrej kiełbasy, ziemniaków, cebuli,...

Żurek wielkanocny

Na wielkanocnych stołach nie może zabraknąć jajek oraz… tradycyjnego żurku. W zależności od rejonu w jakim się znajdziemy może się on nieco różnić. Wszystkie jednak łączy...

Zupa chrzanowa

Chrzan jest popularnym dodatkiem do sosów, pieczonych na ognisku lub grillu kiełbas, ale co zrobić z jego nadmiarem? Można włożyć do słoików i zachować na później, albo ugotować zupę...

Zupa pomidorowa na bazie rosołu

Nadmiar rosołu, który został po niedzielnym obiedzie najlepiej wykorzystać jako bazę do przygotowania innej zupy. W większości polskich domów wybór pada na pomidorówkę. Nie ma się co...

Rosół

Dawniej ludzie nie wyobrażali sobie niedzieli bez rosołu z kury. Obecnie nie gości on tak często na naszych stołach, ale pozostaje jedną z najbardziej tradycyjnych polskich zup. Przygotowanie...