Zakwas z buraków
Święta bez barszczu czerwonego praktycznie nie istnieją, a jak zrobić idealny? Niezbędny będzie zakwas z buraków. Można kupić gotowy, ale bez problemu można też zrobić własny....
Święta bez barszczu czerwonego praktycznie nie istnieją, a jak zrobić idealny? Niezbędny będzie zakwas z buraków. Można kupić gotowy, ale bez problemu można też zrobić własny....
Wegetariańskie zupy w azjatyckim stylu można przyrządzić nawet w 20 minut. Nie inaczej jest z zupą miso, na którą znajdziesz przepis poniżej. Najbardziej czasochłonne jest pokrojenie...
Francuska zupa cebulowa jest jednym z najważniejszych i najpopularniejszych dań kuchni francuskiej. Jej wywar jest prosty, przygotowany jedynie z karmelizowanych cebul i bulionu mięsnego. To...
Gdy cukinie powoli odchodzą w niepamięć, ich miejsce zajmuje dynia. Można z niej zrobić dosłownie wszystko, od przetworów, przez placki, aż po ciasta i desery. Jednak nie ma nic lepszego i...
Gdy na dworze panują wysokie temperatury szukamy różnych sposobów na ochłodzenie. W takich sytuacjach dobrym pomysłem jest przygotowanie na obiad chłodnika z ogórków. Wystarczy zetrzeć na...
Nie lubisz kupować gotowych kostek rosołowych lub przypraw do zup typu maggi? Możesz je z powodzeniem zastąpić własnymi zestawami przypraw. Poniżej znajdziesz przepis na kostki maggi z...
Bób najczęściej jemy w formie przekąski, ale można go również wykorzystać do przygotowania wielu innych dań, np. zupy kremu z bobu. Wystarczy go ugotować, obrać, a następnie dodać do...
Gdy na dworze doskwiera upał, ciężko zmusić się do jedzenia klasycznego obiadu. Najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie chłodnika, który jak sama nazwa wskazuje, jest zimny i jeszcze sycący.
Gdy trwa sezon na szparagi warto z tego korzystać, bo kolejna taka okazja będzie dopiero za rok. Można je ugotować i podać posypane smażoną na maśle bułką tartą, albo wykorzystać jako...
Zupa z botwinki jemy najczęściej wiosną i latem, gdy w sklepach i na ryneczkach zaczynają się pojawiać świeże nowalijki. Przygotowanie jej jest banalnie proste i nie powinno nastręczać...
Gęsta, sycąca i z ogromną ilością dodatków – tak można opisać zupę cygańską. Do jej przygotowania potrzebujesz głównie kawałka boczku, ostrej kiełbasy, ziemniaków, cebuli,...
Na wielkanocnych stołach nie może zabraknąć jajek oraz… tradycyjnego żurku. W zależności od rejonu w jakim się znajdziemy może się on nieco różnić. Wszystkie jednak łączy...
Chrzan jest popularnym dodatkiem do sosów, pieczonych na ognisku lub grillu kiełbas, ale co zrobić z jego nadmiarem? Można włożyć do słoików i zachować na później, albo ugotować zupę...
Nadmiar rosołu, który został po niedzielnym obiedzie najlepiej wykorzystać jako bazę do przygotowania innej zupy. W większości polskich domów wybór pada na pomidorówkę. Nie ma się co...
Dawniej ludzie nie wyobrażali sobie niedzieli bez rosołu z kury. Obecnie nie gości on tak często na naszych stołach, ale pozostaje jedną z najbardziej tradycyjnych polskich zup. Przygotowanie...
Zupy najczęściej podaje się jako pierwsze danie, ale z powodzeniem mogą one zastąpić danie główne. Wszystko zależy do dodatków, które się w niej znajdą. Przykładowo zupę krem można podać z klopsikami mięsnymi, albo fragmentem upieczonej ryby. Wystarczy też wspomnieć o barszczu białym, w którym znajdują się jajka ugotowane na twardo, biała kiełbasa, kawałki boczku i wiele innych dodatków. Po takiej zupie raczej mało osób ma miejsce na drugie danie. Tak samo wygląda sytuacja w przypadku najpopularniejszej japońskiej zupy – ramenu. W zupie tej, w zależności od rodzaju, znajdziesz makaron, mięso, jajka, grzyby i warzywa oraz zioła. Całość oczywiście jest odpowiednio doprawiona. Mniej sycącymi zupami z pewnością będzie barszcz czerwony, który można podać również w kubku jako dodatek do pasztecików. Innym przykładem zup są chłodniki, albo zupy owocowe, które są popularne głównie latem. Dlatego w tej kategorii znajdziesz pomysły na zupy klasyczne, zupy kremy, jak i bardziej oryginalne propozycje, np. japońskie rameny.