Botwinka
Zupa z botwinki jemy najczęściej wiosną i latem, gdy w sklepach i na ryneczkach zaczynają się pojawiać świeże nowalijki. Przygotowanie jej jest banalnie proste i nie powinno nastręczać...
Zupa z botwinki jemy najczęściej wiosną i latem, gdy w sklepach i na ryneczkach zaczynają się pojawiać świeże nowalijki. Przygotowanie jej jest banalnie proste i nie powinno nastręczać...
Gęsta, sycąca i z ogromną ilością dodatków – tak można opisać zupę cygańską. Do jej przygotowania potrzebujesz głównie kawałka boczku, ostrej kiełbasy, ziemniaków, cebuli,...
Na wielkanocnych stołach nie może zabraknąć jajek oraz… tradycyjnego żurku. W zależności od rejonu w jakim się znajdziemy może się on nieco różnić. Wszystkie jednak łączy...
Chrzan jest popularnym dodatkiem do sosów, pieczonych na ognisku lub grillu kiełbas, ale co zrobić z jego nadmiarem? Można włożyć do słoików i zachować na później, albo ugotować zupę...
Nadmiar rosołu, który został po niedzielnym obiedzie najlepiej wykorzystać jako bazę do przygotowania innej zupy. W większości polskich domów wybór pada na pomidorówkę. Nie ma się co...
Dawniej ludzie nie wyobrażali sobie niedzieli bez rosołu z kury. Obecnie nie gości on tak często na naszych stołach, ale pozostaje jedną z najbardziej tradycyjnych polskich zup. Przygotowanie...
Soczewicę można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Można użyć jej jako nadzienia do pasztecików, zrobić z niej pastę do kanapek lub ugotować zupę. Poniżej znajdziesz przepis na...
Szybka, niezawodna i bardzo sycąca, taka jest zupa krem z kalafiora z dodatkiem serka topionego. Jej przygotowanie jest wręcz banalnie proste i nie powinno sprawić nikomu problemu. Na początku...
Zupę czosnkową można przygotować na setki sposobów. Poniżej znajdziesz przepis na zupę czosnkową z pomidorami oraz… jajkami. Do jej przygotowania potrzebujesz miękiszu z kajzerek,...
Przepisów na zupy serowe są setki. Poniżej znajdziesz na jeden z najprostszych, najszybszych i wymagającej minimalnej liczby składników kremów serowych. Do jego przygotowania potrzebujesz...
Gdy za oknem robi się coraz chłodniej, częściej sięgamy po rozgrzewające napoje lub dania. Dobrym przykładem zupy na jesienne lub zimowe dni jest zupa z czerwonej soczewicy. Do jej...
Sezon na szparagi trwa niestety tylko cztery miesiące, więc warto się spieszyć i z niego skorzystać. Poniżej znajdziesz przepis na zupę krem z zielonych szparagów z dodatkiem sera camembert....
Cukinia to typowo letnie warzywo, z którego można zrobić dosłownie wszystko. Można ją zapiekać, dusić, zrobić z niej makaron warzywny, bigos lub sałatkę, ale też doskonale nadaje się do...
Zupa krem ze słodkich ziemniaków z mlekiem kokosowym przyozdobiona szynką Prosciutto urzeka swoim smakiem. Dodatek imbiru oraz ostrej papryki chili dodatkowo rozgrzewa, dzięki czemu jest to zupa...
W Polsce najbardziej znaną zupą z buraków jest barszcz czerwony, ale można z nich zrobić o wiele więcej dań, sałatek, przekąsek lub zup. Poniżej znajduje się przepis na krem z buraka z...
Zupy najczęściej podaje się jako pierwsze danie, ale z powodzeniem mogą one zastąpić danie główne. Wszystko zależy do dodatków, które się w niej znajdą. Przykładowo zupę krem można podać z klopsikami mięsnymi, albo fragmentem upieczonej ryby. Wystarczy też wspomnieć o barszczu białym, w którym znajdują się jajka ugotowane na twardo, biała kiełbasa, kawałki boczku i wiele innych dodatków. Po takiej zupie raczej mało osób ma miejsce na drugie danie. Tak samo wygląda sytuacja w przypadku najpopularniejszej japońskiej zupy – ramenu. W zupie tej, w zależności od rodzaju, znajdziesz makaron, mięso, jajka, grzyby i warzywa oraz zioła. Całość oczywiście jest odpowiednio doprawiona. Mniej sycącymi zupami z pewnością będzie barszcz czerwony, który można podać również w kubku jako dodatek do pasztecików. Innym przykładem zup są chłodniki, albo zupy owocowe, które są popularne głównie latem. Dlatego w tej kategorii znajdziesz pomysły na zupy klasyczne, zupy kremy, jak i bardziej oryginalne propozycje, np. japońskie rameny.