Zupa krem z białych szparagów

zupa krem z białych szparagów

Gdy trwa sezon na szparagi warto z tego korzystać, bo kolejna taka okazja będzie dopiero za rok. Można je ugotować i podać posypane smażoną na maśle bułką tartą, albo wykorzystać jako bazę do zrobienia pysznej zupy. W każdej formie smakują wyśmienicie, zwłaszcza jak są dobrze przyrządzone. Na stronie jest już przepis na krem z zielonych szparagów, ale w podobny sposób można przyrządzić lekką i bardzo delikatną zupę krem z białych szparagów.

zupa krem z białych szparagów

Zupa krem z białych szparagów

Przygotowanie 20 mins
Gotowanie 1 hr
Danie Zupa
Porcje 4 porcje

Składniki
  

  • 1 pęczek białych szparagów
  • 250 g ziemniaków
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1,5 l wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ¼ łyżeczki białego pieprzu

Sposób przygotowania
 

  • Szparagi dokładnie umyj, a następnie obierz i pokrój w kawałki. Obierki i zdrewniałe końcówki wrzuć do garnka.
  • Do garnka z obierkami wlej wodę, dodaj cukier i sól, a następnie gotuj przez 25 minut.
  • Wywar ze szparagów zlej do czystego garnka, a obierki wyrzuć.
  • Ziemniaki obierz i pokrój w kawałki, a następnie opłucz i wrzuć do gorącego wywaru.
  • Do wywaru wrzuć pokrojone szparagi i gotuj całość pod przykryciem około 20 minut.
  • Do zupy dodaj biały pieprz, a następnie całość zmiksuj na gładką masę.
  • Gdy zupa nieco ostygnie, wlej do niej śmietanę i ponownie zagotuj.

Porady

  • Zupę podawaj przyozdobioną kleksem ze śmietany i z grzankami. Możesz też śmietankę ubić i wyłożyć na wierzch zupy łyżkę bitej śmietany.

Podobne przepisy

Zupa krem z groszku z serem...

Zupa krem z zielonego groszku stanowi idealny wstęp do obiadu. Jak większość...

Zupa krem z soczewicy

Zupę z soczewicy można przygotować na wiele różnych sposobów. Każda z nich jest...

Zupa krem z pora i

Krem z pora to zupa, którą przygotujesz w mgnieniu oka. Wystarczy, że obierzesz...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!