Zupa krem z białych szparagów
Gdy trwa sezon na szparagi warto z tego korzystać, bo kolejna taka okazja będzie dopiero za rok. Można je ugotować i podać posypane smażoną na maśle bułką tartą, albo wykorzystać jako bazę do zrobienia pysznej zupy. W każdej formie smakują wyśmienicie, zwłaszcza jak są dobrze przyrządzone. Na stronie jest już przepis na krem z zielonych szparagów, ale w podobny sposób można przyrządzić lekką i bardzo delikatną zupę krem z białych szparagów.
Zupa krem z białych szparagów
Składniki
- 1 pęczek białych szparagów
- 250 g ziemniaków
- 150 ml śmietanki 30%
- 1,5 l wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- ¼ łyżeczki białego pieprzu
Sposób przygotowania
- Szparagi dokładnie umyj, a następnie obierz i pokrój w kawałki. Obierki i zdrewniałe końcówki wrzuć do garnka.
- Do garnka z obierkami wlej wodę, dodaj cukier i sól, a następnie gotuj przez 25 minut.
- Wywar ze szparagów zlej do czystego garnka, a obierki wyrzuć.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kawałki, a następnie opłucz i wrzuć do gorącego wywaru.
- Do wywaru wrzuć pokrojone szparagi i gotuj całość pod przykryciem około 20 minut.
- Do zupy dodaj biały pieprz, a następnie całość zmiksuj na gładką masę.
- Gdy zupa nieco ostygnie, wlej do niej śmietanę i ponownie zagotuj.
Porady
- Zupę podawaj przyozdobioną kleksem ze śmietany i z grzankami. Możesz też śmietankę ubić i wyłożyć na wierzch zupy łyżkę bitej śmietany.
Zostaw komentarz