Zupa krem z soczewicy
Zupę z soczewicy można przygotować na wiele różnych sposobów. Każda z nich jest prosta w wykonaniu i rewelacyjnie smakuje. Poniżej znajduje się przepis na zupę krem do której wykonania potrzebujesz zaledwie paru składników – soczewicy, bulionu warzywnego, cebuli i przypraw. Samo przygotowanie jej zajmuje dosłownie kilkanaście minut. Wystarczy ugotować soczewicę i zmiksować na jednolity krem. Możesz ją dowolnie rozbudować i doprawić wedle upodobań, aby jeszcze lepiej wpasowywała się w gusta Twoich domowników lub gości.
Krem z soczewicy
Składniki
- 1 szklanka czerwonej soczewicy (200 g)
- 1 cebula
- 3½ szklanki bulionu warzywnego (840 ml)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki śmietany 12%
- 4 łyżki orzeszków archaidowych
- 4 łyżeczki pestek dyni
- ½ łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- ½ łyżeczki papryki ostrej wędzonej
- 3 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Cebulę obierz i pokrój na półplasterki.
- W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę oraz przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, paprykę ostrą oraz wędzoną). Smaż przez 2 minuty, cały czas mieszając.
- Do cebuli dodaj soczewicę i zalej całość bulionem.
- Gotuj pod przykryciem do momentu, w którym soczewica będzie miękka.
- Wyciągnij liście laurowe oraz ziele angielskie.
- Całość zmiksuj na jednolity krem i dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- Zupę podaj z kleksem śmietany i posypaną orzeszkami oraz pestkami dyni.
Porady
- Gotową zupę możesz posypać posiekanym koperkiem.
- Jeśli zupa jest zbyt gęsta możesz do niej dodać trochę wody.
Zostaw komentarz