Zupa krem z groszku z serem feta
Zupa krem z zielonego groszku stanowi idealny wstęp do obiadu. Jak większość kremowych zup, jest dość gęsta i warto pamiętać o tym, aby w razie potrzeby ją trochę rozrzedzić. Przygotowanie jej jest wręcz banalne, w największym uproszczeniu wystarczy obrać cebulę i ziemniaki, pokroić i podsmażyć je na oliwie z oliwek. Następnie całość zalewamy bulionem warzywnym (jeśli nie posiadasz wywaru, możesz posłużyć się wywarem z ekologicznej kostki rosołowej), a następnie dorzucamy zielony groszek. Całość gotujemy do momentu, w którym wszystkie warzywa będą miękkie i miksujemy na jednolity krem. Gotową zupę przelewamy do misek i ozdabiamy śmietaną, serem feta i kiełkami. Zupa z zielonego groszku gotowa!
Zupa krem z groszku
Składniki
- 240 g zielonego groszku mrożonego
- 1 mała cebula
- 1 duży ziemniak
- 600 ml bulionu warzywnego
- 100 g sera feta w kostkach 10% tłuszczu
- 2 łyżki śmietany 12%
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- kilka listków świeżej mięty
- kiełki lucerny
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Cebulę obierz i posiekaj.
- Ziemniaka obierz, przepłucz pod zimną wodą i pokrój w kostkę.
- W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę.
- Do cebuli dodaj pokrojonego ziemniaka i zalej bulionem.
- Gotuj całość przez 10 minut.
- Dodaj zielony groszek i gotuj do momentu, w którym wszystkie warzywa będą miękkie.
- Umyj liście mięty i dodaj je do wywaru, dopraw całość solą i pieprzem.
- Zupę zmiksuj na jednolity krem i podawaj z kleksem śmietany, serem feta oraz kiełkami lucerny.
Porady
- Jeśli zupa będzie zbyt gęsta możesz do niej dodać trochę wody.
Zostaw komentarz