Zupa krem z kalafiora

Krem z kalafiora przygotujesz zarówno ze świeżego kalafiora, jak i mrożonego. Jedna i druga wersja jest równie pyszna i jej przygotowanie zajmuje mało czasu. Wystarczy obrać cebulę, pokroić ją i przysmażyć, a następnie dodać obrane i pokojone w kostkę ziemniaki. Całość należy zalać bulionem, po 10 minutach dodaje się umytego i podzielonego na różyczki kalafiora. Całość gotuje się do miękkości warzyw, a następnie miksuje na jednolity krem. Zupę należy rozlać do miseczek, posypać uprzednio przygotowanymi grzankami oraz pestkami słonecznika. Zupa krem z kalafiora gotowa! Smacznego!

Zupa krem z kalafiora
Składniki
- ½ kalafiora (450 g)
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 4½ szklanki bulionu warzywnego (1 litr)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 4 kromki chleba razowego
- 4 łyżki słonecznika
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Sposób przygotowania
- Kalafiora umyj i podziel na różyczki.
- Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę o wielkości mniej więcej 1cm x 1cm.
- Czosnek obierz i posiekaj.
- Cebulę obierz i pokrój w półplasterki.
- W garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i podsmaż.
- Do cebuli dodaj ziemniaki, bulion oraz przyprawy. Gotuj całość przez 10 minut.
- Do ziemniaków dodaj kalafior i gotuj do miękkości warzyw.
- Zmiksuj całość na jednolity krem.
- Chleb pokrój w kostkę i podsmaż na lekko natłuszczonej patelni.
- Zupę podawaj z grzankami oraz posypaną pestkami słonecznika.
Porady
- Jeśli zupa jest zbyt gęsta możesz do niej dodać trochę wody.
- Jeśli chcesz aby krem był bardziej biały, użyj do niego świeżego kalafiora.
Zostaw komentarz