Zupa krem z kalafiora

zupa krem z kalafiora

Krem z kalafiora przygotujesz zarówno ze świeżego kalafiora, jak i mrożonego. Jedna i druga wersja jest równie pyszna i jej przygotowanie zajmuje mało czasu. Wystarczy obrać cebulę, pokroić ją i przysmażyć, a następnie dodać obrane i pokojone w kostkę ziemniaki. Całość należy zalać bulionem, po 10 minutach dodaje się umytego i podzielonego na różyczki kalafiora. Całość gotuje się do miękkości warzyw, a następnie miksuje na jednolity krem. Zupę należy rozlać do miseczek, posypać uprzednio przygotowanymi grzankami oraz pestkami słonecznika. Zupa krem z kalafiora gotowa! Smacznego!

zupa krem z kalafiora

Zupa krem z kalafiora

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 30 mins
Danie Zupa
Porcje 4 porcje
Kalorie 400 kcal

Składniki
  

  • ½ kalafiora (450 g)
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • szklanki bulionu warzywnego (1 litr)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 kromki chleba razowego
  • 4 łyżki słonecznika
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania
 

  • Kalafiora umyj i podziel na różyczki.
  • Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę o wielkości mniej więcej 1cm x 1cm.
  • Czosnek obierz i posiekaj.
  • Cebulę obierz i pokrój w półplasterki.
  • W garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i podsmaż.
  • Do cebuli dodaj ziemniaki, bulion oraz przyprawy. Gotuj całość przez 10 minut.
  • Do ziemniaków dodaj kalafior i gotuj do miękkości warzyw.
  • Zmiksuj całość na jednolity krem.
  • Chleb pokrój w kostkę i podsmaż na lekko natłuszczonej patelni.
  • Zupę podawaj z grzankami oraz posypaną pestkami słonecznika.

Porady

  • Jeśli zupa jest zbyt gęsta możesz do niej dodać trochę wody.
  • Jeśli chcesz aby krem był bardziej biały, użyj do niego świeżego kalafiora.

Podobne przepisy

Zupa krem z groszku z serem...

Zupa krem z zielonego groszku stanowi idealny wstęp do obiadu. Jak większość...

Zupa krem z soczewicy

Zupę z soczewicy można przygotować na wiele różnych sposobów. Każda z nich jest...

Zupa krem z pora i

Krem z pora to zupa, którą przygotujesz w mgnieniu oka. Wystarczy, że obierzesz...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!