Sos chrzanowy
Najlepszy domowy sos chrzanowy zrobisz ze świeżo startego korzenia, ale nie zawsze mamy czas lub chęci do jego ścierania. Dlatego kupując w sklepie gotowy chrzan, warto sprawdzić jego...
Najlepszy domowy sos chrzanowy zrobisz ze świeżo startego korzenia, ale nie zawsze mamy czas lub chęci do jego ścierania. Dlatego kupując w sklepie gotowy chrzan, warto sprawdzić jego...
Jednym z najpopularniejszych dodatków do zapiekanek i kiełbasek z grilla jest sos czosnkowy. W sklepach dostępne są gotowce lub ich sproszkowane wersje, do których należy dodać wodę, mleko...
Przepisów na sos aioli są setki, czasami bardzo różnią się od siebie. Jednak z reguły do jego przygotowania wykorzystuje się przede wszystkim majonez i bardzo dużą ilość czosnku....
Jak sama nazwa wskazuje, sos barbecue (ang. barbecue – rożen, grill) został stworzony jako dodatek do dań z grilla. Najczęściej podaje się go do grillowanych mięs, np. wieprzowiny, drobiu...
Jeśli lubisz połączenie musztardy z miodem, ten sos będzie dla Ciebie idealny. Sos musztardowo-miodowy przygotujesz w kilka chwil z zaledwie 5 składników. Wystarczy wymieszać majonez, miód,...
Do przygotowania sosu pomidorowo-majonezowego niezbędny jest dobrej jakości majonez, pikantny ketchup, czosnek oraz ostry sos typu sriracha. Czosnek należy obrać, przepuścić przez praskę,...
Jak sama nazwa wskazuje, bazą do przygotowania sosu musztardowo-pomarańczowego jest musztarda, najlepiej sprawdza się ostrzejsza typu dijon. Czasami, aby go bardziej urozmaicić, mieszam dwa...
Gdy grillujemy na naszych stołach najczęściej goszczą wszelakiego rodzaju kiełbasy, kaszanki lub inne mięsiwa. Najczęściej podajemy do nich grillowane warzywa, chleb oraz ketchup, musztardę lub gotowe sosy ze sklepu. Czasami pojawia się też chrzan, sałatki lub surówki. Można powiedzieć, że jest to taka niepisana tradycja, która powoli zaczyna się zmieniać. Coraz częściej na grillu pojawiają się sery, owoce, faszerowane warzywa, a jako dodatek do kiełbasy pojawiają się domowe sosy. Zaczęliśmy bardziej zwracać uwagę na to co jemy ograniczamy ilość tłustych produktów w naszej diecie. Dzięki tej zmianie podejścia do grillowania, na popularności zaczęły zyskiwać domowe sosy na grilla. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, można je przygotować w wersji dietetycznej na bazie jogurtu naturalnego lub bardziej kalorycznej z wykorzystaniem majonezu. Samych przepisów na sosy do dań z grilla są tysiące i to dosłownie. Każdy z nich bez problemu da się zmodyfikować, tworząc nowy sos, który bardziej będzie spełniał nasze wymagania.