Sos barbecue
Jak sama nazwa wskazuje, sos barbecue (ang. barbecue – rożen, grill) został stworzony jako dodatek do dań z grilla. Najczęściej podaje się go do grillowanych mięs, np. wieprzowiny, drobiu lub żeberek wołowych. Czasami jest on również wykorzystywany jako dodatek do burgerów, niekiedy pizzy oraz frytek. Przepisów na sos barbecue są setki, jak nie tysiące. W zależności od rejonu, w którym powstaje może mieć całkiem inny skład. Jednak w większości przepisów bazą do przygotowania sosu BBQ są pomidory lub ketchup. Dodajemy do nich cukier, ocet i przyprawy, a następnie gotujemy aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Poniżej znajdziesz przepis na jeden z najprostszych sosów barbecue, który zawsze wychodzi. Do jego przygotowania potrzebujesz ketchup, ocet, musztardę, sos Worcestershire, cukier oraz przyprawy – pieprz, sól, suszoną cebulę. Wszystkie składniki należy umieścić w rondelku, wymieszać i gotować przez 8 minut. Następnie gotowy sos przelewa się do szczelnego pojemnika. Chwila roboty i można się cieszyć domowym sosem BBQ.
Sos barbecue
Składniki
- 230 ml ketchupu
- 115 ml octu
- 55 ml brązowego cukru
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- ¼ łyżeczki soli
Sposób przygotowania
- Do rondelka wlej wszystkie składniki oraz dorzuć przyprawy. Wymieszaj.
- Rondelek ustaw na średnim ogniu i cały czas mieszając doprowadź do momentu, w którym zacznie się gotować.
- Gotuj sos przez mniej więcej 6-8 minut, do momentu w którym zacznie gęstnieć.
- Zestaw rondelek z ognia i od razu przelej do szczelnego pojemnika.
Porady
- Sos barbecue możesz przechowywać w lodówce do 3 dni.
- Do sosu najlepiej dodać świeżo zmielony pieprz zamiast takiego z saszetki.
- Zamiast czarnego pieprzu można użyć białego, wtedy sos będzie bardziej łagodny i nieznacznie zmieni się jego tekstura.
- Jeśli lubisz ostrzejszy sos barbecue, dodaj do niego więcej pieprzu cayenne.
- Ilość cukru możesz dowolnie zmieniać. Jeśli chcesz słodszy sos, dodaj go więcej. Jeśli nie, to zmniejsz jego ilość.
- Jeśli nie masz pod ręką octu, możesz go zastąpić octem jabłkowym. Ale zmieni się wtedy też smak sosu.
Zostaw komentarz