Szarpana wieprzowina

szarpana wieprzowina

Coraz częściej w burgerach, tortillach, kebabach i wszelakiego rodzaju kanapkach pojawia się szarpana wieprzowina. Możesz ją zrobić we własnym zakresie. Wystarczy łopatka wieprzowa, trochę przypraw i piekarnik.

szarpana wieprzowina

Szarpana wieprzowina

Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 9 hrs
Marynowanie 8 hrs
Danie Dodatki do dań
Porcje 2.5 kg

Składniki
  

  • 2,5 kg łopatki wieprzowej
Mieszanka przypraw
  • 8 ząbków czosnku
  • 200 g brązowego cukru
  • 2 łyżki kminu rzymskiego
  • 2 łyżki płatków chili
  • 2 łyżki pieprzu cayenne
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki pieprzu
Zalewa
  • 4 litry wody
  • 260 g soli
  • 200 g brązowego cukru
  • 6 liści laurowych

Sposób przygotowania
 

Mieszanka przypraw
  • Czosnek obierz i przepuść przez praskę.
  • Do miski z czosnkiem dodaj kmin rzymski, chili, pieprz, pieprz cayenne, 2 łyżki soli oraz 200 g cukru brązowego, a następnie wymieszaj.
Zalewa
  • Do miski wlej 4l wody, dodaj 200 g cukru i 260 g soli.
  • Do wody dorzuć liście laurowe i 6 łyżek mieszanki przyprawowej, a następnie dobrze wymieszaj.
  • Mięso umyj i umieść w misce w przyprawami na 8 godzin.
Szarpana wieprzowina – pieczenie
  • Mięso wyjmij z solanki, osusz ręcznikiem papierowym i natrzyj wcześniej przygotowanymi przyprawami.
  • Mięso umieść w naczyniu żaroodpornym, przykryj pokrywką i piecz przez 8 godzin w temperaturze 110°C.
  • Zdejmij pokrywkę z naczynia, zwiększ temperaturę do 130°C i piecz przez 30 minut, a następnie obróć je na drugą stronę i piecz kolejne 30 minut.
  • Wyłącz piekarnik i zostaw w nim mięso na mniej więcej godzinę.
  • Wyjmij naczynie żaroodporne z piekarnika i rozdrobnij mięso przy pomocy dwóch widelców, odstaw na kilka godzin aby mięso wciągnęło cały sok.

Porady

  • Łopatkę wieprzową możesz zastąpić karkówką.
  • Jeśli chcesz mieć gotową szarpaną wieprzowiną rano, najlepiej zacząć ją przyrządzać około 16 dnia poprzedniego. Jeśli chcesz aby była gotowa na obiad, włóż mięso do zalewy około 21.

Podobne przepisy

Shepherd’s Pie –...

Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy...

Kurczak z czosnkiem i winem

Pollo al ajillo Kurczak w czosnku jest jednym z prostszych dań kuchni andaluzyjskiej. Do...

Surówka z białej rzodkwi z...

Białą rzodkiew można jeść na surowo, upiec, ugotować lub przyrządzić z niej...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!