Szarpana wieprzowina
Coraz częściej w burgerach, tortillach, kebabach i wszelakiego rodzaju kanapkach pojawia się szarpana wieprzowina. Możesz ją zrobić we własnym zakresie. Wystarczy łopatka wieprzowa, trochę przypraw i piekarnik.
Szarpana wieprzowina
Składniki
- 2,5 kg łopatki wieprzowej
Mieszanka przypraw
- 8 ząbków czosnku
- 200 g brązowego cukru
- 2 łyżki kminu rzymskiego
- 2 łyżki płatków chili
- 2 łyżki pieprzu cayenne
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki pieprzu
Zalewa
- 4 litry wody
- 260 g soli
- 200 g brązowego cukru
- 6 liści laurowych
Sposób przygotowania
Mieszanka przypraw
- Czosnek obierz i przepuść przez praskę.
- Do miski z czosnkiem dodaj kmin rzymski, chili, pieprz, pieprz cayenne, 2 łyżki soli oraz 200 g cukru brązowego, a następnie wymieszaj.
Zalewa
- Do miski wlej 4l wody, dodaj 200 g cukru i 260 g soli.
- Do wody dorzuć liście laurowe i 6 łyżek mieszanki przyprawowej, a następnie dobrze wymieszaj.
- Mięso umyj i umieść w misce w przyprawami na 8 godzin.
Szarpana wieprzowina – pieczenie
- Mięso wyjmij z solanki, osusz ręcznikiem papierowym i natrzyj wcześniej przygotowanymi przyprawami.
- Mięso umieść w naczyniu żaroodpornym, przykryj pokrywką i piecz przez 8 godzin w temperaturze 110°C.
- Zdejmij pokrywkę z naczynia, zwiększ temperaturę do 130°C i piecz przez 30 minut, a następnie obróć je na drugą stronę i piecz kolejne 30 minut.
- Wyłącz piekarnik i zostaw w nim mięso na mniej więcej godzinę.
- Wyjmij naczynie żaroodporne z piekarnika i rozdrobnij mięso przy pomocy dwóch widelców, odstaw na kilka godzin aby mięso wciągnęło cały sok.
Porady
- Łopatkę wieprzową możesz zastąpić karkówką.
- Jeśli chcesz mieć gotową szarpaną wieprzowiną rano, najlepiej zacząć ją przyrządzać około 16 dnia poprzedniego. Jeśli chcesz aby była gotowa na obiad, włóż mięso do zalewy około 21.
Zostaw komentarz