Surówka z białej rzodkwi z jogurtem
Białą rzodkiew można jeść na surowo, upiec, ugotować lub przyrządzić z niej pyszną zupę. W smaku przypomina klasyczną rzodkiewkę, ale jest od niej łagodniejsza, dlatego osoby nieprzepadające za jej pikantniejszą i mniejszą wersją, mogą bez obaw włączyć ją do codziennej diety, np. w formie surówki. Taka surówka będzie się idealnie komponowała z daniami mięsnymi (np. kotletami), tworząc dla nich kontrast oraz dając uczucie przyjemnego odświeżenia.
Surówka z białej rzodkwi z jogurtem
Składniki
- 1 biała rzodkiew (około 250 g)
- 2½ łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Rzodkiew umyj, obierz i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami.
- Do startej rzodkwi dodaj jogurt, sól oraz pieprz.
- Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i dodaj do rzodkwi.
- Całość wymieszaj.
Zostaw komentarz