Surówka z białej rzodkwi z jogurtem

surówka z białej rzodkwi z jogurtem i czosnkiem

Białą rzodkiew można jeść na surowo, upiec, ugotować lub przyrządzić z niej pyszną zupę. W smaku przypomina klasyczną rzodkiewkę, ale jest od niej łagodniejsza, dlatego osoby nieprzepadające za jej pikantniejszą i mniejszą wersją, mogą bez obaw włączyć ją do codziennej diety, np. w formie surówki. Taka surówka będzie się idealnie komponowała z daniami mięsnymi (np. kotletami), tworząc dla nich kontrast oraz dając uczucie przyjemnego odświeżenia.

surówka z białej rzodkwi z jogurtem i czosnkiem

Surówka z białej rzodkwi z jogurtem

Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 10 mins
Danie Surówki
Porcje 2 porcje
Kalorie 83 kcal

Składniki
  

  • 1 biała rzodkiew (około 250 g)
  • łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Rzodkiew umyj, obierz i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami.
  • Do startej rzodkwi dodaj jogurt, sól oraz pieprz.
  • Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i dodaj do rzodkwi.
  • Całość wymieszaj.

Podobne przepisy

Surówka z białej rzepy z...

Jeśli szukasz pomysłu na szybką i orzeźwiającą surówkę do obiadu, to warto...

Surówka z czerwonej kapusty...

Klasyczna surówka z czerwonej kapusty bardzo często gości na naszych stołach. Dodatek...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!