Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem

surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem

Klasyczna surówka z czerwonej kapusty bardzo często gości na naszych stołach. Dodatek jabłka, podkreśla jej smak i dodaje odrobinę słodyczy. Można ją jeszcze bardziej urozmaicić doprawiając całość sosem chrzanowym. Do jego przygotowania najlepiej wykorzystać świeżo starty chrzan (dodając wtedy odrobinę więcej jogurtu lub zmniejszając jego ilość w sosie) lub posłużyć się tartym chrzanem ze słoiczka. Warto jednak poświęcić trochę czasu na znalezienie chrzanu, w którego składzie będzie go minimum 80%.

surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem

Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 30 mins
Danie Surówki
Porcje 5 porcji
Kalorie 100 kcal

Składniki
  

  • ½ kg czerwonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 2 małe jabłka
  • sól
Sos chrzanowy
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 5 łyżeczek tartego chrzanu
  • sól (opcjonalnie)

Sposób przygotowania
 

  • Kapustę umyj, osusz i posiekaj.
  • Przełóż kapustę do dużej miski, oprósz solą i odstaw na 30 minut aby zmiękła.
  • Cebulę obierz i posiekaj na drobno.
  • Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Przygotuj sos – wymieszaj jogurt z chrzanem i w razie potrzeby posól.
  • Cebulę oraz jabłko dodaj do kapusty, zalej całość sosem i wymieszaj.

Podobne przepisy

Surówka z białej rzodkwi z...

Białą rzodkiew można jeść na surowo, upiec, ugotować lub przyrządzić z niej...

Surówka z białej rzepy z...

Jeśli szukasz pomysłu na szybką i orzeźwiającą surówkę do obiadu, to warto...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!