Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem
Klasyczna surówka z czerwonej kapusty bardzo często gości na naszych stołach. Dodatek jabłka, podkreśla jej smak i dodaje odrobinę słodyczy. Można ją jeszcze bardziej urozmaicić doprawiając całość sosem chrzanowym. Do jego przygotowania najlepiej wykorzystać świeżo starty chrzan (dodając wtedy odrobinę więcej jogurtu lub zmniejszając jego ilość w sosie) lub posłużyć się tartym chrzanem ze słoiczka. Warto jednak poświęcić trochę czasu na znalezienie chrzanu, w którego składzie będzie go minimum 80%.
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem
Składniki
- ½ kg czerwonej kapusty
- 1 duża cebula
- 2 małe jabłka
- sól
Sos chrzanowy
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 5 łyżeczek tartego chrzanu
- sól (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Kapustę umyj, osusz i posiekaj.
- Przełóż kapustę do dużej miski, oprósz solą i odstaw na 30 minut aby zmiękła.
- Cebulę obierz i posiekaj na drobno.
- Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Przygotuj sos – wymieszaj jogurt z chrzanem i w razie potrzeby posól.
- Cebulę oraz jabłko dodaj do kapusty, zalej całość sosem i wymieszaj.
Zostaw komentarz