Mamałyga ze śmietaną i bryndzą

Mămăliguță cu brânză și smântănă Aby przyrządzić mamałygę (mămăliguță lub mămăligă), stopniowo dodaje się kaszę kukurydzianą do wrzącej, osolonej wody i gotuje, aż...

Papanași – pączki rumuńskie

W jednej z polskich restauracji można je dostać pod nazwą „Cycki Młynarki” i są oznaczone jako autorski przepis. No nie do końca. Papanasi to bardzo popularny deser w całej...

Mititei – mici, czyli rumuńskie kiełbaski

Mititei to rumuński odpowiednik street foodu – można je dostać w restauracjach, na bazarach lub gdy rozpocznie się sezon grillowy w większości domów. Oryginalnie składają się z...

Zacuscă

Zacuscă to rumuńska pasta, która powstaje z połączenia bakłażana, papryki, pomidorów i cebuli. Doprawia się ją solą, pieprzem i liśćmi laurowymi, a także cukrem. Coraz częściej,...