Papanași – pączki rumuńskie

papanasi - pączki rumuńskie
Papanasi w Rumunii
Papanasi w Braszowie

W jednej z polskich restauracji można je dostać pod nazwą „Cycki Młynarki” i są oznaczone jako autorski przepis. No nie do końca. Papanasi to bardzo popularny deser w całej Rumunii. Najlepsze jakie jadłabym były w jednej z restauracji w Sybinie, drugie w kolejności były w Braszowie. Różniły się nieco między sobą, ale zawsze był to donut polany kwaśną śmietaną, na której znalazła się warstwa polewy owocowej a zwieńczeniem całości był mały pączek z kleksem ze śmietany i owoców.

Warto wspomnieć, że nie zawsze smaży się je na głębokim oleju – można spotkać pączki rumuńskie gotowane w wodzie. Mają wtedy nieco inny kształt, są mniejsze i dodatkowo pokryte bułką tartą wymieszaną z cukrem.

papanasi - pączki rumuńskie

Papanași – pączki rumuńskie

Przygotowanie 20 mins
Gotowanie 30 mins
Danie Deser
Kuchnia Rumuńska
Porcje 6 porcji

Składniki
  

Ciasto
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 300 g mąki
  • 15 g cukru waniliowego
  • 15 g cukru pomarańczowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • skórka z jednej cytryny (starta na tarce)
  • 1 szczypta soli
  • 2-3 szklanki oleju rzepakowego
Do podania
  • 200 g śmietany 18%
  • 150 g dżemu lub sosu owocowego

Sposób przygotowania
 

  • Twaróg lekko zblenduj, a następnie wymieszaj z pozostałymi składnikami na ciasto.
  • Ciasto powinno być lepkie ale nie za bardzo, odstaw je na 10 minut.
  • Z ciasta zrób 6 kulek o wadze około 120g i 6 o wadze 40g.
  • W większych kulkach zrób dziurkę palcem, rozszerz ją, a następnie całego donuta spłaszcz.
  • Na patelni rozgrzej olej.
  • Donuty i pączki smaż z obu stron, aż do uzyskania jednolitego brązowo-złotego koloru.
  • Następnie zdejmij je z patelni i osącz na papierowym ręczniku.
  • Gotowe i lekko ostudzone donuty ułóż na talerzach, polej śmietaną i sosem owocowym.
  • Na wierzch ułóż po małym pączku i ozdób śmietaną oraz owocami.
  • Podawaj od razu.

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Tiramisu klasyczne

Tiramisù Ten najsłynniejszy na świecie włoski deser to całkiem nowa propozycja w...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!