Papanași – pączki rumuńskie
W jednej z polskich restauracji można je dostać pod nazwą „Cycki Młynarki” i są oznaczone jako autorski przepis. No nie do końca. Papanasi to bardzo popularny deser w całej Rumunii. Najlepsze jakie jadłabym były w jednej z restauracji w Sybinie, drugie w kolejności były w Braszowie. Różniły się nieco między sobą, ale zawsze był to donut polany kwaśną śmietaną, na której znalazła się warstwa polewy owocowej a zwieńczeniem całości był mały pączek z kleksem ze śmietany i owoców.
Warto wspomnieć, że nie zawsze smaży się je na głębokim oleju – można spotkać pączki rumuńskie gotowane w wodzie. Mają wtedy nieco inny kształt, są mniejsze i dodatkowo pokryte bułką tartą wymieszaną z cukrem.
Papanași – pączki rumuńskie
Składniki
Ciasto
- 500 g twarogu półtłustego
- 300 g mąki
- 15 g cukru waniliowego
- 15 g cukru pomarańczowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- skórka z jednej cytryny (starta na tarce)
- 1 szczypta soli
- 2-3 szklanki oleju rzepakowego
Do podania
- 200 g śmietany 18%
- 150 g dżemu lub sosu owocowego
Sposób przygotowania
- Twaróg lekko zblenduj, a następnie wymieszaj z pozostałymi składnikami na ciasto.
- Ciasto powinno być lepkie ale nie za bardzo, odstaw je na 10 minut.
- Z ciasta zrób 6 kulek o wadze około 120g i 6 o wadze 40g.
- W większych kulkach zrób dziurkę palcem, rozszerz ją, a następnie całego donuta spłaszcz.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Donuty i pączki smaż z obu stron, aż do uzyskania jednolitego brązowo-złotego koloru.
- Następnie zdejmij je z patelni i osącz na papierowym ręczniku.
- Gotowe i lekko ostudzone donuty ułóż na talerzach, polej śmietaną i sosem owocowym.
- Na wierzch ułóż po małym pączku i ozdób śmietaną oraz owocami.
- Podawaj od razu.
Zostaw komentarz