Limonkówka – wódka smakowa

Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości aromatyzowanym alkoholem domowej produkcji, możesz przygotować limonkówkę. Do jej przygotowania wystarczy wódka dobrej jakości, kilka limonek, trochę...

Nalewka z aronii – aroniówka

Z aronii najczęściej robi się sok, czasami wykorzystuje się ją jako dodatek do dżemów lub ciast. Można ją też wykorzystać do przygotowania aroniówki, która będzie przyjemnie rozgrzewać...

Nalewka z agrestu – agrestówka

Agrest najczęściej wykorzystuje się do robienia dżemów, ciast lub kompotów. Ale z powodzeniem możemy go wykorzystać do przygotowania nieco mocniejszego trunku. Wystarczy zebrany agrest...

Nalewka z pigwy – pigwówka

Pigwę zbiera się późną jesienią, część osób poleca jej zbiór tuż po pierwszych przymrozkach. Jest to już spokojniejszy okres niż lato, w którym mamy cały ogrom owoców sezonowych....

Nalewka z poziomek – poziomkówka

Poziomkówka niestety bardzo rzadko gości na naszych stołach. Sezon na poziomki jest stosunkowo krótki, mając własne krzaczki ciężko nazbierać ich znaczną ilość w krótkim czasie, po...

Nalewka z orzechów włoskich – orzechówka

Nalewka z zielonych orzechów włoskich kojarzy się przede wszystkim z lekarstwem na problemy żołądkowe. Poniżej znajdziesz przepis na jej deserową wersję orzechówki, która nie jest tak...

Nalewka z wiśni – wiśniówka

Aby przygotować idealną nalewkę z wiśni, kluczowe są zarówno owoce, jak i ich odpowiednie przygotowanie. Najlepsze są małe, ciemne i wyjątkowo kwaśne, tzw. sokowe. Raczej unikamy wiśni...

Nalewka imbirowa – imbirówka

Nalewkę z imbiru można przygotować w dowolnym momencie. Wystarczy pójść do sklepu i zaopatrzyć się w świeży imbir, cytrynę, miód, cukier i wódkę. Wszystkie te składniki dostępne są...