Limonkówka – wódka smakowa
Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości aromatyzowanym alkoholem domowej produkcji, możesz przygotować limonkówkę. Do jej przygotowania wystarczy wódka dobrej jakości, kilka limonek, trochę...
Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości aromatyzowanym alkoholem domowej produkcji, możesz przygotować limonkówkę. Do jej przygotowania wystarczy wódka dobrej jakości, kilka limonek, trochę...
Z aronii najczęściej robi się sok, czasami wykorzystuje się ją jako dodatek do dżemów lub ciast. Można ją też wykorzystać do przygotowania aroniówki, która będzie przyjemnie rozgrzewać...
Agrest najczęściej wykorzystuje się do robienia dżemów, ciast lub kompotów. Ale z powodzeniem możemy go wykorzystać do przygotowania nieco mocniejszego trunku. Wystarczy zebrany agrest...
Pigwę zbiera się późną jesienią, część osób poleca jej zbiór tuż po pierwszych przymrozkach. Jest to już spokojniejszy okres niż lato, w którym mamy cały ogrom owoców sezonowych....
Poziomkówka niestety bardzo rzadko gości na naszych stołach. Sezon na poziomki jest stosunkowo krótki, mając własne krzaczki ciężko nazbierać ich znaczną ilość w krótkim czasie, po...
Nalewka z zielonych orzechów włoskich kojarzy się przede wszystkim z lekarstwem na problemy żołądkowe. Poniżej znajdziesz przepis na jej deserową wersję orzechówki, która nie jest tak...
Aby przygotować idealną nalewkę z wiśni, kluczowe są zarówno owoce, jak i ich odpowiednie przygotowanie. Najlepsze są małe, ciemne i wyjątkowo kwaśne, tzw. sokowe. Raczej unikamy wiśni...
Nalewkę z imbiru można przygotować w dowolnym momencie. Wystarczy pójść do sklepu i zaopatrzyć się w świeży imbir, cytrynę, miód, cukier i wódkę. Wszystkie te składniki dostępne są...
Aromatyczne i przyjemnie rozgrzewające, takie są domowe nalewki. Do ich przygotowania nie potrzebujemy zbyt dużo czasu. W zależności od tego jaki smak chcemy uzyskać, musimy odpowiednio przygotować owoce lub zioła, a następnie zalać je spirytusem lub wódką. Oczywiście zdarzają się od tego wyjątki – czasami najpierw musimy zasypać owoce cukrem, aby puściły sok i dopiero wtedy dodać alkohol. Tak samo sposób przechowywania może się różnić, część nalewek wymaga pozostawienia w chłodnym i ciemnym miejscu, część w ciepłym i jasnym. Wszystkie łączy właściwie jedno – czas, po którym są zdatne do spożycia. Niestety w tym wypadku musimy się uzbroić w cierpliwość. Często od momentu zalania owoców spirytusem do degustacji, musimy poczekać nawet kilka miesięcy. Smak domowych nalewek z pewności wynagrodzi tą drobną niedogodność. W odróżnieniu do tych ze sklepu, domowe nalewki możemy dostosować pod siebie, zmniejszając lub zwiększając ilość cukru. Dla fanów kwaśniejszych trunków idealna będzie wiśniówka lub pigwówka. Jeśli wolisz słodsze nalewki, przypominające konsystencją likier zdecydowanie lepsza będzie agrestówka lub poziomkówka.