Nalewka imbirowa – imbirówka
Nalewkę z imbiru można przygotować w dowolnym momencie. Wystarczy pójść do sklepu i zaopatrzyć się w świeży imbir, cytrynę, miód, cukier i wódkę. Wszystkie te składniki dostępne są przez cały rok, więc nie musimy czekać na odpowiednią porę roku. Samo przygotowanie nalewki nie wymaga zbyt dużo czasu. Wystarczy obrać imbir, następnie pokroić go w nieco grubsze plasterki i umieścić z wszystkimi składnikami w dużym słoju. Niestety musimy uzbroić się w cierpliwość zanim nalewka imbirowa będzie gotowa, ponieważ zajmie to mniej więcej 3 miesiące.
Nalewka imbirowa
Składniki
- 200 g świeżego imbiru
- 4 cytryny
- 6 łyżek miodu
- 200 g cukru
- 1 litr wódki
Sposób przygotowania
- Imbir obierz, pokrój w kawałki i umieść w 2 litrowym słoiku.
- Wyciśnij sok z cytryn i wlej go do słoika.
- Do imbiru i soku z cytryn dodaj miód oraz cukier, a następnie całość zalej wódką.
- Słoik szczelnie zamknij i pozostaw w ciemnym miejscu na 2 miesiące. UWAGA! Raz w tygodniu należy słoikiem wstrząsnąć.
- Po 2 miesiącach nalewkę imbirową należy przefiltrować i przelać do butelek.
- Butelki z nalewką pozostaw na 3 tygodnie w zaciemnieniu.
Zostaw komentarz