Galão – kawa po portugalsku
Portugalskie galão przypomina trochę kawę latte lub kawę z mlekiem (café au lait), a zasadniczą różnicą pomiędzy każdą z tych kaw są odpowiednie proporcje. Do przygotowania galao...
Portugalskie galão przypomina trochę kawę latte lub kawę z mlekiem (café au lait), a zasadniczą różnicą pomiędzy każdą z tych kaw są odpowiednie proporcje. Do przygotowania galao...
Kuchnia portugalska obfituje przede wszystkim w ryby i owoce morza, głównie wynika to z jej położenia geograficznego. Wśród ryb króluje dorsz, którego można spotkać w prawie wszystkich daniach, nawet porannej jajecznicy. Na targach lub w sklepach można go kupić w wersji solonej i suszonej – bacalhau. To właśnie ta wersja dodawana jest do prawie wszystkich dań kuchni portugalskiej. Oprócz ryb Portugalia słynie również ze swoich deserów. Najsłynniejszy i najpopularniejszy z nich to pastéis de nata, czyli ciastka z ciasta francuskiego wypełnione kremem budyniowym. Warto też wspomnieć o arroz doce, czyli ryżowego budyniu na mleku. Całość kuchni portugalskiej dopełniają słynne na całym świecie wina – porto oraz madera, a także coraz popularniejsze vinho verde. Mniej popularne na świecie dania kuchni portugalskiej to m.in. alheira, czyli portugalska kiełbasa nadziewana drobiem, czosnkiem oraz papryką, najczęściej podawana jako przystawka lub z grilla w towarzystwie pieczonych ziemniaków. Warto też wspomnieć o portugalskich fast foodach np. kanapce franceshina lub bifana.