Placki z kimchi (kimchijeon)
Kimchi Jeon, 김치전, 김치부침개, Kimchi-Buchimgae, Kimchi-Jeon W najprostszej wersji ta południowokoreańska przekąska składa się pokrojonego kimchi, połączonego z delikatnym ciastem z...
Kimchi Jeon, 김치전, 김치부침개, Kimchi-Buchimgae, Kimchi-Jeon W najprostszej wersji ta południowokoreańska przekąska składa się pokrojonego kimchi, połączonego z delikatnym ciastem z...
Dalgona stała się wyjątkowo popularna w czasie pandemii koronawirusa w 2020 roku. Pomimo tego, że ta kawa uważana jest za typowo południowokoreański napój można ją również spotkać w...
Podstawą kuchni koreańskiej, jak i większości kuchni azjatyckich, są ryż oraz makaron. Towarzyszą im warzywa, różne rodzaje mięs, a także soja oraz jej przetwory. Koreańczycy praktycznie do perfekcji opanowali sztukę fermentacji dodatków warzywnych, dzięki czemu zachowują one swój smak oraz są bardziej trwałe. Właśnie z tego powodu najsłynniejszym dodatkiem do potraw, a właściwie najpopularniejszym daniem kuchni koreańskiej jest kimchi, czyli pikantna kiszona kapusta. Często podawana jest ona jako samodzielna przystawka, ale też często wykorzystuje się ją jako dodatek do tworzenia między innymi zup. W Korei zupy są bardzo popularne i często stanowią pełnoprawny posiłek. Przyrządza się je najczęściej z wykorzystaniem mięsa lub owoców morza oraz warzyw. Mówiąc o kuchni koreańskiej warto też wspomnieć o bibimbap, bulgogi, pierożkach mandu, a także o banchan. Banchan to ogólna nazwa dla przystawek, wśród nich najpopularniejsze to gui, jeon oraz hoe.