Kawa dalgona
![dalgona](https://sprawdzony-przepis.pl/wp-content/uploads/2021/04/dalgona.jpg)
Dalgona stała się wyjątkowo popularna w czasie pandemii koronawirusa w 2020 roku. Pomimo tego, że ta kawa uważana jest za typowo południowokoreański napój można ją również spotkać w innych rejonach Azji, m. in. Chinach lub Indiach skąd najprawdopodobniej pochodzi. Każda wersja różni się drobnymi szczegółami, ale łączy je jedno – spieniona słodka kawa oraz mleko. Jej nazwę zawdzięczamy aktorowi Jung Il-woo, który po raz pierwszy spróbował tej kawy w Makau i jej smak skojarzył się mu z koreańskimi cukierkami powstającymi z mieszanki rozpuszczonego cukru z proszkiem do pieczenia o nazwie dalgona.
Do stworzenia najbardziej klasycznej wersji dalgony należy użyć w równych proporcjach kawy rozpuszczalnej, wody i cukru. Następnie całość ubija się do uzyskania bardzo gęstej piany o ciemno karmelowym kolorze. Gotową pianę wykłada się na wierzchu zimnego lub podgrzanego mleka. Ilość mleka jest raczej kwestią gustu, tak samo czy podamy dalgonę na ciepło czy na zimno.
![kawa dalgona](https://sprawdzony-przepis.pl/wp-content/uploads/2021/04/dalgona-kawa.jpg)
Dalgona
Składniki
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka wody
- 200 ml mleka
Sposób przygotowania
- Wodę zagotuj.
- Kawę oraz cukier wsyp do kubka, zalej wodą i ubijaj do momentu aż kawa będzie miała gęstą konsystencję.
- Podgrzej mleko do temperatury 65-70°C.
- Mleko wlej do szklanki i wyłóż na nie ubitą kawę.
- Podawaj od razu po przygotowaniu.
Porady
- Możesz też przygotować dalgonę na zimno, wystarczy że do szklanki wrzucisz kostki lodu oraz użyjesz zimnego mleka.
- Początkowo kawę możesz ubijać przy użyciu spieniacza do mleka. Pod koniec najlepiej będzie użyć rózgi.
- Jeśli przygotujesz zbyt dużą ilość ubitej kawy, możesz ją przechowywać w lodówce przez kilka dni. Ważne aby znalazła się ona w małym i szczelnym pojemniku, bez dostępu do powietrza. Oczywiście, z czasem zacznie się rozpuszczać, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby ją ponownie ubić.
Zostaw komentarz