Kawa dalgona
Dalgona stała się wyjątkowo popularna w czasie pandemii koronawirusa w 2020 roku. Pomimo tego, że ta kawa uważana jest za typowo południowokoreański napój można ją również spotkać w innych rejonach Azji, m. in. Chinach lub Indiach skąd najprawdopodobniej pochodzi. Każda wersja różni się drobnymi szczegółami, ale łączy je jedno – spieniona słodka kawa oraz mleko. Jej nazwę zawdzięczamy aktorowi Jung Il-woo, który po raz pierwszy spróbował tej kawy w Makau i jej smak skojarzył się mu z koreańskimi cukierkami powstającymi z mieszanki rozpuszczonego cukru z proszkiem do pieczenia o nazwie dalgona.
Do stworzenia najbardziej klasycznej wersji dalgony należy użyć w równych proporcjach kawy rozpuszczalnej, wody i cukru. Następnie całość ubija się do uzyskania bardzo gęstej piany o ciemno karmelowym kolorze. Gotową pianę wykłada się na wierzchu zimnego lub podgrzanego mleka. Ilość mleka jest raczej kwestią gustu, tak samo czy podamy dalgonę na ciepło czy na zimno.
Dalgona
Składniki
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka wody
- 200 ml mleka
Sposób przygotowania
- Wodę zagotuj.
- Kawę oraz cukier wsyp do kubka, zalej wodą i ubijaj do momentu aż kawa będzie miała gęstą konsystencję.
- Podgrzej mleko do temperatury 65-70°C.
- Mleko wlej do szklanki i wyłóż na nie ubitą kawę.
- Podawaj od razu po przygotowaniu.
Porady
- Możesz też przygotować dalgonę na zimno, wystarczy że do szklanki wrzucisz kostki lodu oraz użyjesz zimnego mleka.
- Początkowo kawę możesz ubijać przy użyciu spieniacza do mleka. Pod koniec najlepiej będzie użyć rózgi.
- Jeśli przygotujesz zbyt dużą ilość ubitej kawy, możesz ją przechowywać w lodówce przez kilka dni. Ważne aby znalazła się ona w małym i szczelnym pojemniku, bez dostępu do powietrza. Oczywiście, z czasem zacznie się rozpuszczać, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby ją ponownie ubić.
Zostaw komentarz