Muffiny dyniowo-jogurtowe
Pieczenie muffinek sprawia dużo radości. Wystarczy wymieszać kilka składników, powstałe ciasto przełożyć do papilotek i poczekać około 30 minut, aby cieszyć się pachnącymi oraz przepysznymi muffinami. Ciekawym dodatkiem do ciasta są warzywa, oprócz marchewki można dodać startą na tarce dynię.
Muffiny dyniowo-jogurtowe
Składniki
Ciasto na muffiny
- 1½ szklanki dyni startej na drobnych oczkach
- 4 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
- 2 jajka
- 240 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 165 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 60 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka
- 100 g mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 60 g masła
- ½ łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania
Kruszonka
- Masło wymieszaj z mąką, cukrem i cynamonem. Rozetrzyj całość w dłoniach, aby powstały drobne grudki.
- Kruszonkę wstaw do lodówki.
Muffiny
- Dynię przełóż do miski, wbij do niej jajka, dodaj jogurt, olej, cukier i cukier waniliowy. Wymieszaj.
- Mąkę przesiej z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem, a następnie dodaj do dyni i wymieszaj.
- Gotowe ciasto na muffinki przełóż do papilotek i posyp kruszonką.
- Muffinki piecz w piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 175°C (góra-dół).
Zostaw komentarz