Muffiny dyniowo-jogurtowe

muffiny dyniowo-jogurtowe

Pieczenie muffinek sprawia dużo radości. Wystarczy wymieszać kilka składników, powstałe ciasto przełożyć do papilotek i poczekać około 30 minut, aby cieszyć się pachnącymi oraz przepysznymi muffinami. Ciekawym dodatkiem do ciasta są warzywa, oprócz marchewki można dodać startą na tarce dynię.

muffiny dyniowo-jogurtowe

Muffiny dyniowo-jogurtowe

Przygotowanie 20 mins
Gotowanie 30 mins
Danie Muffiny
Porcje 12 muffinek

Składniki
  

Ciasto na muffiny
  • szklanki dyni startej na drobnych oczkach
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 jajka
  • 240 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 165 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka
  • 100 g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 60 g masła
  • ½ łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania
 

Kruszonka
  • Masło wymieszaj z mąką, cukrem i cynamonem. Rozetrzyj całość w dłoniach, aby powstały drobne grudki.
  • Kruszonkę wstaw do lodówki.
Muffiny
  • Dynię przełóż do miski, wbij do niej jajka, dodaj jogurt, olej, cukier i cukier waniliowy. Wymieszaj.
  • Mąkę przesiej z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem, a następnie dodaj do dyni i wymieszaj.
  • Gotowe ciasto na muffinki przełóż do papilotek i posyp kruszonką.
  • Muffinki piecz w piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 175°C (góra-dół).

Podobne przepisy

Muffinki z jagodami

Każdy miłośnik jagód ucieszy się z paru muffinek na talerzu. Przygotowanie ich jest...

Muffiny czekoladowe z

Dzięki dodatkowi cukinii ciasta są bardziej wilgotne a ich smak znacznie się nie...

Muffiny z czerwoną

Do słodkiego ciasta i kruszonki najlepiej pasują kwaśne owoce, na przykład czerwone...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!