Muffiny z czerwoną porzeczką
Do słodkiego ciasta i kruszonki najlepiej pasują kwaśne owoce, na przykład czerwone porzeczki. Dlatego gdy sezon w pełni, warto skorzystać i upiec muffinki z czerwonymi porzeczkami, które dodatkowo można ozdobić kruszonką i ewentualnie polać lukrem.
Muffiny z czerwoną porzeczką
Składniki
Ciasto na muffiny
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 300 g jogurtu naturalnego
- 150 g czerwonych porzeczek
Kruszonka
- 80 g mąki pszennej
- 70 g cukru
- 50 g masła
Sposób przygotowania
- Porzeczki umyj, osusz na papierowym ręczniku i oddziel od gałązek.
Kruszonka
- Masło, cukier i mąkę zagniataj aż do uzyskania jednolitej masy.
- Gotowe ciasto wstaw do lodówki.
Muffinki
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
- Jajka ubij z cukrem aż masa jajeczna będzie gęsta i puszysta.
- Do jajek dodawaj jogurt i suche składniki na zmianę, cały czas mieszając ciasto.
- Gotowe ciasto przełóż do papilotek, mniej więcej do ¾ ich wysokości.
- Wierzch każdej muffinki posyp porzeczkami.
- Z lodóki wyjmij ciasto i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub rozetrzyj w dłoniach, a następnie posyk muffinki.
- Muffinki piecz w 170°C przez 40 minut.
Zostaw komentarz