Muffiny z czerwoną porzeczką

muffiny z czerwoną porzeczką

Do słodkiego ciasta i kruszonki najlepiej pasują kwaśne owoce, na przykład czerwone porzeczki. Dlatego gdy sezon w pełni, warto skorzystać i upiec muffinki z czerwonymi porzeczkami, które dodatkowo można ozdobić kruszonką i ewentualnie polać lukrem.

muffiny z czerwoną porzeczką

Muffiny z czerwoną porzeczką

Przygotowanie 20 mins
Gotowanie 40 mins
Porcje 20 muffinek

Składniki
  

Ciasto na muffiny
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 150 g czerwonych porzeczek
Kruszonka
  • 80 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 50 g masła

Sposób przygotowania
 

  • Porzeczki umyj, osusz na papierowym ręczniku i oddziel od gałązek.
Kruszonka
  • Masło, cukier i mąkę zagniataj aż do uzyskania jednolitej masy.
  • Gotowe ciasto wstaw do lodówki.
Muffinki
  • Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
  • Jajka ubij z cukrem aż masa jajeczna będzie gęsta i puszysta.
  • Do jajek dodawaj jogurt i suche składniki na zmianę, cały czas mieszając ciasto.
  • Gotowe ciasto przełóż do papilotek, mniej więcej do ¾ ich wysokości.
  • Wierzch każdej muffinki posyp porzeczkami.
  • Z lodóki wyjmij ciasto i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub rozetrzyj w dłoniach, a następnie posyk muffinki.
  • Muffinki piecz w 170°C przez 40 minut.

Podobne przepisy

Muffinki z jagodami

Każdy miłośnik jagód ucieszy się z paru muffinek na talerzu. Przygotowanie ich jest...

Muffiny czekoladowe z

Dzięki dodatkowi cukinii ciasta są bardziej wilgotne a ich smak znacznie się nie...

Muffiny z jeżynami

Latem, gdy mamy ochotę na coś słodkiego ale nie chcemy za dużo czasu spędzić w...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!