Muffinki z jagodami
Każdy miłośnik jagód ucieszy się z paru muffinek na talerzu. Przygotowanie ich jest banalnie proste, a jeśli akurat nie masz jagód to możesz je zastąpić dowolnymi owocami sezonowymi.
Muffinki z jagodami
Składniki
- 240 g mąki tortowej
- 110 g cukru
- 125 ml mleka
- 80 g masła
- 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 szczypta soli
- 1 kubek jagód
Sposób przygotowania
- Jagody umyj i osusz na papierowym ręczniku.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
- Masło zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym.
- Do roztartego z cukrem masła dodaj jajko, żółtko i sól, a następnie zmiksuj całość.
- Do maślanej masy dodawaj naprzemiennie mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem, cały czas miksując zawartość miski.
- Gdy składniki się połączą, dodaj jagody opruszone mąką i wymieszaj.
- Papilotki włóż do formy, wypełnij ciastem i piecz przez 30 minut w 180°C (góra-dół).
Zostaw komentarz