Muffinki z jagodami

muffinki z jagodami

Każdy miłośnik jagód ucieszy się z paru muffinek na talerzu. Przygotowanie ich jest banalnie proste, a jeśli akurat nie masz jagód to możesz je zastąpić dowolnymi owocami sezonowymi.

muffinki z jagodami

Muffinki z jagodami

Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 30 mins
Porcje 14 muffinek

Składniki
  

  • 240 g mąki tortowej
  • 110 g cukru
  • 125 ml mleka
  • 80 g masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 szczypta soli
  • 1 kubek jagód

Sposób przygotowania
 

  • Jagody umyj i osusz na papierowym ręczniku.
  • Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
  • Masło zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym.
  • Do roztartego z cukrem masła dodaj jajko, żółtko i sól, a następnie zmiksuj całość.
  • Do maślanej masy dodawaj naprzemiennie mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem, cały czas miksując zawartość miski.
  • Gdy składniki się połączą, dodaj jagody opruszone mąką i wymieszaj.
  • Papilotki włóż do formy, wypełnij ciastem i piecz przez 30 minut w 180°C (góra-dół).

Podobne przepisy

Muffiny czekoladowe z

Dzięki dodatkowi cukinii ciasta są bardziej wilgotne a ich smak znacznie się nie...

Muffiny z czerwoną

Do słodkiego ciasta i kruszonki najlepiej pasują kwaśne owoce, na przykład czerwone...

Muffiny z jeżynami

Latem, gdy mamy ochotę na coś słodkiego ale nie chcemy za dużo czasu spędzić w...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!