Muffiny z jeżynami
Latem, gdy mamy ochotę na coś słodkiego ale nie chcemy za dużo czasu spędzić w kuchni, najlepiej zrobić muffinki. Do ciasta możemy dodać dowolne owoce sezonowe, wymieszać, upiec i posypać cukrem pudrem. Nic prostszego. W poniższym przepisie główną rolę grają jeżyny ale można je zastąpić malinami, porzeczkami lub jagodami.
Muffiny z jeżynami
Składniki
- 250 g jeżyn
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 150 g jogurtu naturalnego
- 100 ml mleka
- 50 ml oleju
Sposób przygotowania
- Jeżyny umyj, osusz na ręczniku papierowym.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj do niej cukier i cukier waniliowy.
- Jajka wymieszaj z mlekiem, jogurtem i oliwą.
- Do masy jogurtowej wsyp suche składniki i dokładnie wymieszaj.
- Do ciasta wsyp jeżyny i ponownie wymieszaj.
- Gotowe ciasto nakładaj do papierowych papilotek do mniej więcej ¾ ich wysokości.
- Muffinki piecz w 180°C przez 30 minut.
Zostaw komentarz