Muffiny z jeżynami

muffiny z jeżynami

Latem, gdy mamy ochotę na coś słodkiego ale nie chcemy za dużo czasu spędzić w kuchni, najlepiej zrobić muffinki. Do ciasta możemy dodać dowolne owoce sezonowe, wymieszać, upiec i posypać cukrem pudrem. Nic prostszego. W poniższym przepisie główną rolę grają jeżyny ale można je zastąpić malinami, porzeczkami lub jagodami.

muffiny z jeżynami

Muffiny z jeżynami

Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 30 mins
Porcje 14 sztuk

Składniki
  

  • 250 g jeżyn
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 100 ml mleka
  • 50 ml oleju

Sposób przygotowania
 

  • Jeżyny umyj, osusz na ręczniku papierowym.
  • Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj do niej cukier i cukier waniliowy.
  • Jajka wymieszaj z mlekiem, jogurtem i oliwą.
  • Do masy jogurtowej wsyp suche składniki i dokładnie wymieszaj.
  • Do ciasta wsyp jeżyny i ponownie wymieszaj.
  • Gotowe ciasto nakładaj do papierowych papilotek do mniej więcej ¾ ich wysokości.
  • Muffinki piecz w 180°C przez 30 minut.

Podobne przepisy

Muffinki z jagodami

Każdy miłośnik jagód ucieszy się z paru muffinek na talerzu. Przygotowanie ich jest...

Muffiny czekoladowe z

Dzięki dodatkowi cukinii ciasta są bardziej wilgotne a ich smak znacznie się nie...

Muffiny z czerwoną

Do słodkiego ciasta i kruszonki najlepiej pasują kwaśne owoce, na przykład czerwone...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!