Makaron azjatycki z szarpaną wieprzowiną

makaron azjatycki z szarpaną wieprzowiną

Dania azjatyckie są banalnie proste do przygotowania i nie inaczej jest w poniższym przypadku. Najbardziej czasochłonną czynnością jest umycie, obranie i pokrojenie warzyw.

makaron azjatycki z szarpaną wieprzowiną

Makaron azjatycki z szarpaną wieprzowiną

Przygotowanie 20 mins
Gotowanie 15 mins
Danie Danie główne
Porcje 4 porcje

Składniki
  

  • 300 g makaronu udon
  • 300 g szarpanej wieprzowiny
  • 1 brokuł
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Cebulę obierz i pokrój w większą kostkę.
  • Marchewkę obierz i pokrój w słupki.
  • Brokuła umyj i podziel na różyczki.
  • Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  • Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w słupki.
  • Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • W garnku rozgrzej olej, dodaj szarpaną wieprzowinę i smaż aby się lekko zrumieniła. Wyłóż z garnka na talerz.
  • W garnku podsmaż czosnek oraz cebulę, aż się lekko zrumienią.
  • Do garnka wrzuć brokuły, paprykę i marchewkę, a następnie smaż przez 3 minuty.
  • W szklance wymieszaj sos sojowy, cukier, sól, wodę i mąkę kukurydzianą.
  • Sos wlej do garnka i dokładnie wymieszaj z warzywami. Całość duś przez około 5 minut.
  • Do garnka dorzuć szarpaną wieprzowinę, ugotowany makaron i delikatnie wymieszaj.
  • Gotowe danie przełóż na talerz i posyp czarnym sezamem.

Podobne przepisy

Shepherd’s Pie –...

Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy...

Kurczak z czosnkiem i winem

Pollo al ajillo Kurczak w czosnku jest jednym z prostszych dań kuchni andaluzyjskiej. Do...

Surówka z białej rzodkwi z...

Białą rzodkiew można jeść na surowo, upiec, ugotować lub przyrządzić z niej...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!