Kurczak z czosnkiem i winem
Pollo al ajillo
Kurczak w czosnku jest jednym z prostszych dań kuchni andaluzyjskiej. Do jego stworzenia potrzebujemy kurczaka oraz dużej ilości czosnku (nawet 40 ząbków). Sos najczęściej robiony jest z białego wina, bulionu, czosnku i ziół (liści laurowych, tymianku oraz rozmarynu). Niekiedy do sosu dodaje się też papryczki chili (głównie w Meksyku – pollo al ajillo con chiles), sok z cytryny a nawet ocet. W zależności jakiego rodzaju mięsa lub wina użyjemy powstanie:
- muslos de pollo al ajillo – udka z kurczaka z czosnkiem,
- pechugas de pollo al ajillo – piersi z kurczaka z czosnkiem.
- pollo al ajillo dorado al jerez – kurczak ze złocistym czosnkiem z sherry.
Kurczak z czosnkiem – pollo al ajillo
Kurczaka podaje się na ciepło jako główne danie lub jako tapas, najlepiej w towarzystwie warzyw lub grzybów.
Składniki
- 1 kg kurczaka z wolnego wybiegu
- 16 ząbków czosnku (mniej więcej 2 główki)
- 250 ml białego wina
- 75 ml oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Kurczaka należy obrać ze skóry, usunąć fragmenty tłuszczu i poćwiartować na mniejsze kawałki.
- Kawałki kurczaka posyp solą i pieprzem, a następnie odstaw na bok.
- Przygotuj czosnek – część ząbków obierz i natnij, część zostaw w łupince. UWAGA! Jeśli chcesz możesz obrać wszystkie ząbki, ale Hiszpanie rzadko to robią.
- Na patelnię wylej oliwę z oliwek, tak aby utworzyła mniej więcej 0,5 cm warstwę.
- Do oliwy dodaj czosnek i smaż na średnim ogniu, co pewien czas mieszając, do momentu w którym będzie miękki i lekko zarumieniony.
- Wyciągnij czosnek i w jego miejsce połóż kawałki kurczaka. Smaż z każdej strony aż się zarumieni.
- Wyciągnij kurczaka, zlej olej z patelni (najlepiej przez sitko do oddzielnego pojemnika) zostawiając cienką warstwę.
- Wyłóż na patelnię kurczaka, dodaj przysmażony wcześniej czosnek oraz dolej wino.
- Smaż do momentu, w którym większość wina odparuje.
- Kurczaka podawaj posypanego natką pietruszki oraz polanego odstawionym wcześniej olejem.
Porady
- Do kurczaka najlepiej pasuje wino Garnacha tinta lub sherry (pochodzące z Andaluzji, z rejonu Jerez de la Frontera).
- Zamiast kupować całego kurczaka i go ćwiartować możesz wykorzystać dowolną jego część, ja najczęściej wykorzystuję mięso z udek.
- Kurczak z czosnkiem najlepiej smakuje w towarzystwie smażonych ziemniaków. Zazwyczaj staram się je podsmażyć na oliwie, która została po smażeniu czosnku.
- Jeśli podajesz kurczaka jako tapas, możesz dołączyć do niego chleb, aby można go było maczać w oliwie czosnkowej.
- Kurczaka z czosnkiem możesz też przygotować w piekarniku, wystarczy że przez godzinę będziesz marynować kurczaka w mieszance wina (170 ml), natki pietruszki i przeciśniętego przez praskę czosnku. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 170°C. Wstaw do niego kurczaka razem z marynatą i gdy zrumieni się z jednej strony, odwróć go na drugą. Możesz go podać z pieczonymi ziemniakami.
Zostaw komentarz