Mititei – mici, czyli rumuńskie kiełbaski
Mititei to rumuński odpowiednik street foodu – można je dostać w restauracjach, na bazarach lub gdy rozpocznie się sezon grillowy w większości domów. Oryginalnie składają się z...
Mititei to rumuński odpowiednik street foodu – można je dostać w restauracjach, na bazarach lub gdy rozpocznie się sezon grillowy w większości domów. Oryginalnie składają się z...
Bakłażana można grillować na tysiące różnych sposobów – natartego oliwą i posypanego solą, z marynatą z klasycznych przypraw na grilla lub nieco w azjatyckim stylu – z imbirem...
Najprostszy sposób na grillowanego bakłażana to pociąć go na plasterki, lekko ponacinać, posmarować delikatnie olejem i posypać przyprawą na grilla. Jeśli nie masz gotowej mieszanki lub nie...
Kuchnia indyjska kojarzy się głównie z curry, ale nie zawsze z grillem. Poniżej znajdziesz przepis na szaszłyki z kurczaka, które swój idealnie żółty kolor zawdzięczają długiemu...
Poniższy sos najlepiej sprawdzi się jako dodatek do dań kuchni indyjskiej, zwłaszcza tych z drobiu. Z jednej strony jest mocno orzechowy i słodki, a z drugiej słony i pikantny.
Gdy w Polsce rozpoczyna się sezon grillowy, warto z niego korzystać. Oprócz standardowych kiełbas, karkówek oraz kaszanek, warto od czasu do czasu przyrządzić również rybę. Dobrym pomysłem...
Najlepszy domowy sos chrzanowy zrobisz ze świeżo startego korzenia, ale nie zawsze mamy czas lub chęci do jego ścierania. Dlatego kupując w sklepie gotowy chrzan, warto sprawdzić jego...
Jednym z najpopularniejszych dodatków do zapiekanek i kiełbasek z grilla jest sos czosnkowy. W sklepach dostępne są gotowce lub ich sproszkowane wersje, do których należy dodać wodę, mleko...
Przepisów na sos aioli są setki, czasami bardzo różnią się od siebie. Jednak z reguły do jego przygotowania wykorzystuje się przede wszystkim majonez i bardzo dużą ilość czosnku....
Jak sama nazwa wskazuje, sos barbecue (ang. barbecue – rożen, grill) został stworzony jako dodatek do dań z grilla. Najczęściej podaje się go do grillowanych mięs, np. wieprzowiny, drobiu...
Jeśli lubisz połączenie musztardy z miodem, ten sos będzie dla Ciebie idealny. Sos musztardowo-miodowy przygotujesz w kilka chwil z zaledwie 5 składników. Wystarczy wymieszać majonez, miód,...
Do przygotowania sosu pomidorowo-majonezowego niezbędny jest dobrej jakości majonez, pikantny ketchup, czosnek oraz ostry sos typu sriracha. Czosnek należy obrać, przepuścić przez praskę,...
Jak sama nazwa wskazuje, bazą do przygotowania sosu musztardowo-pomarańczowego jest musztarda, najlepiej sprawdza się ostrzejsza typu dijon. Czasami, aby go bardziej urozmaicić, mieszam dwa...
Gdy tylko zacznie się robić ciepło, Polacy chętnie spędzają czas na łonie natury. Kiedyś popularne były pikniki, teraz króluje grillowanie. Najczęściej na ruszt wrzucamy kiełbasę, kaszankę, okazjonalnie karkówkę. Ale grillować możemy nie tylko to! Prawda jest taka, że na grill można położyć właściwie wszystko. Zaczynając od wszelakiego rodzaju mięs, ryb lub serów, przez warzywa, aż na owocach kończąc. Bez większych problemów można przygotować coś dla wegan, osób będących na diecie, czy fanów znacznie tłustszej kuchni. W tej kategorii znajdziesz sprawdzone przepisy na szaszłyki, roladki, ryby z grilla, a także na warzywne przekąski, jak i owocowe desery. Poznasz też przepisy na najpopularniejsze dania z grilla z całego świata, które mogą być dla Ciebie inspiracją i zachętą do własnych eksperymentów.