Grillowany bakłażan w przyprawach

grillowanych bakłażan w przyprawach

Najprostszy sposób na grillowanego bakłażana to pociąć go na plasterki, lekko ponacinać, posmarować delikatnie olejem i posypać przyprawą na grilla. Jeśli nie masz gotowej mieszanki lub nie lubisz z nich korzystać, poniżej znajdziesz proporcje na własną przyprawę.

grillowanych bakłażan w przyprawach

Grillowany bakłażan w przyprawach

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 10 mins
Marynowanie 30 mins
Porcje 4 porcje

Składniki
  

  • 2 bakłażany raczej małe
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu

Sposób przygotowania
 

  • Bakłażany umyj, osusz i pokrój w plasterki, a następnie ponacinaj.
  • Do oleju dodaj wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  • Marynatę rozprowadź po plasterkach bakłażana przy użyciu silikonowego pędzelka.
  • Plasterki bakłażanów wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  • Grilluj z obu stron po mniej więcej 5 minut.
  • Podawaj od razu po zrobieniu.

Podobne przepisy

Grillowany bakłażan w sosie...

Bakłażana można grillować na tysiące różnych sposobów – natartego oliwą i...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!