Grillowany bakłażan w przyprawach
Najprostszy sposób na grillowanego bakłażana to pociąć go na plasterki, lekko ponacinać, posmarować delikatnie olejem i posypać przyprawą na grilla. Jeśli nie masz gotowej mieszanki lub nie lubisz z nich korzystać, poniżej znajdziesz proporcje na własną przyprawę.
Grillowany bakłażan w przyprawach
Składniki
- 2 bakłażany raczej małe
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- ½ łyżeczki tymianku
- ½ łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
Sposób przygotowania
- Bakłażany umyj, osusz i pokrój w plasterki, a następnie ponacinaj.
- Do oleju dodaj wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj.
- Marynatę rozprowadź po plasterkach bakłażana przy użyciu silikonowego pędzelka.
- Plasterki bakłażanów wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
- Grilluj z obu stron po mniej więcej 5 minut.
- Podawaj od razu po zrobieniu.
Zostaw komentarz